Hlavní obsah

Ochranka ČSSD proti pražské vajíčkové palbě nezasáhla. Proč?

Právo, Josef Koukal, Jiří Ovčáček
Praha

Pořadatelská služba ČSSD se na středečních mítincích v Praze chovala zcela jinak, než v uplynulých dnech. Službu neposílila a ochranka ani v nejvypjatějších chvílích nijak nezasahovala. To budí otázky.

Foto: Petr Horník, Právo

Zásah neminul ani šéfa soc. dem.

Článek

Zatímco ještě v úterý při turné po západních Čechách civilně oblečení svalovci hlídali terén a v několika případech dokonce "odzbrojili“ odpůrce strany vybavené vajíčky, v hlavním městě notně ubrali plyn.

Ačkoli se všeobecně očekávalo, že situace na mítinku na Andělu bude dramatická, ČSSD pořádkovou službu neposílila ani neopakovala výzvu policii o pomoc.

Do úterka měla ostraha mítinků třístupňovou strukturu. V blízkosti předsedy strany Jiřího Paroubka a ostatních kandidátů se pohybovali tři až čtyři osobní strážci. Jeden z nich doprovázel Paroubka při přejezdech mezi mítinky v černé Škodě Superb, zbytek cestoval stříbrným Audi.

Jeden z těchto osobních strážců například v Domažlicích hrubě odstrčil od Paroubka jednoho z účastníků, který chtěl předsedovi předat leták s textem proti ČSSD. Mladý muž byl pak zatčen policií, bodyguarda nechali policisté na pokoji. [celá zpráva]

Druhý stupeň ochrany tvořili na mítincích pořadatelé v oranžových stranických tričkách. Ti chodili vyjednávat s vajíčkáři, vystupovali klidně a nekonfliktně.

Třetím stupněm ochrany mítinků byla po celou dobu civilní ochranka, jejíž existenci manažeři strany tvrdošíjně popírali.

Zhruba desítka svalovců, kteří se objevovali na všech mítincích, procházela mezi lidmi a nechyběla u žádného konfliktu s vrhači vajíček. Tyto muže označovali Petr Dimun i Karel Březina za sympatizanty strany jednající z vlastní vůle. Na mítinku v Přeštici dva z nich rozbili dvojici mladíků plata vajec dřív, než je stačili na někoho hodit.

Ve středu se však chování ochranky náhle změnilo. Na prvních třech mítincích v Holešovicích, na Pankráci a na Vinohradech se civilní pořadatelé ani bodyguardi vůbec neobjevili. Chyběl však i předseda Paroubek. Hlavními řečníky se stali kandidáti do eurovoleb Richard Falbr a Jiří Havel. Pořadatelskou službu tvořili výhradně pořadatelé v oranžových tričkách, proti vrhačům vajec však ani jednou nevystoupili.

Lídry ČSSD zasáhly na mítinku stovky vajec. Zdroj: Stream.cz

V plném složení se ochranka včetně civilistů objevila až na vyhroceném mítinku na Andělu. Ani tam však nezasahovala. Nikdo z pořadatelů neintervenoval ani v případě, když mladá žena z řad odpůrců fyzicky napadla dvě důchodkyně, rvala jim z rukou oranžové plakáty ČSSD a dokonce je několikrát udeřila.

Politici, kteří ještě do předešlého dne nechávali vrhače odzbrojovat, v Praze působili odevzdaně a vejce na sebe nechali dopadat, aniž před nimi uhýbali.

Volební manažer ČSSD Karel Březina včera na dotaz Práva, proč pořadatelé nezasahovali tak intenzivně jako v předešlých dnech a zda šlo o změnu taktiky, řekl: "Ne. To se nedalo nějakým způsobem zvládnout. Pořadatelská služba byla ráda, že uhlídala například pódium, aby nám na něj nesbíhali lidé.“

Březina také uvedl, že pořadatelská služba nebyla na mítink na Andělu posílena. Na otázku Práva, zda při přípravě na mítink, u kterého se všeobecně očekávaly problémy, posílení pořadatelské služby nezvažovali, pak sdělil: "Nijak zvlášť jsme to nezvažovali.“

ČSSD se v úterý obrátila na premiéra Jana Fischera s žádostí o ochranu mítinků. Policie pouze uvedla, že zvýší na akcích pozornost, ale posily nepovolala. [celá zpráva]

"Nijak jsme tu výzvu znovu neopakovali,“ řekl Březina na dotaz, zda se ČSSD během středy znovu na polici neobrátila, a to v situaci, kdy se čekal na odpoledním pražském mítinku tvrdý střet.

Jeho kolega Jaroslav Tvrdík pak na čtvrtečním setkání s novináři v pražském Hotelu Central prohlásil, že podle právních rozborů měla pořadatelská služba právo zasahovat proti lidem narušujícím mítinky ČSSD.

"My jsme měli právo postupovat jako pořadatelé tak, jak jsme postupovali,“ řekl s tím, že se to týkalo i "Marťanů“, protože měli zakryté obličeje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám