Hlavní obsah

Obraz Zátiší s pivoňkami od Kubišty se vydražil za 17 milionů

Obraz Bohumila Kubišty Zátiší s pivoňkami se na nedělní internetové aukci prodal za 17,11 milionu korun. Vyvolávací cena díla byla 13,8 milionu korun. Podle pořádající společnosti European Arts jde o druhý nejvýše vydražený obraz Bohumila Kubišty v aukční historii v tuzemsku.

Foto: Arts European, ČTK

Obraz Bohumila Kubišty Zátiší s pivoňkami se na internetové aukci prodal za 17,11 milionu korun.

Článek

Autorským aukčním rekordem umělce zůstává obraz s názvem Zátiší, vydražený před sedmi lety za 18,49 milionu korun včetně aukční přirážky. ČTK o výsledcích aukce informovala aukční síň.

Sběratelé utratili v nedělní aukci více než 66 milionů korun a úspěšně se vydražilo 86 procent nabízených položek. Na nový autorský rekord dosáhli autoři Jan Bauch a Josef Václav Myslbek. Bauchovo plátno z poetistického období se vydražilo za 4,7 milionu korun a Myslbekova plastická studie hřebce Arda dosáhla na částku 930 tisíc korun.

Kubištovo Zátiší s pivoňkami je podle majitele aukční síně Alberta Trnky obrazem, v němž Kubišta svou předcházející výrazně expresivní zkušenost podložil novým podnětem, jenž přišel z francouzského postimpresionismu. Zátiší s pivoňkami má monumentální, panoramatický rozměr, Kubišta jím reagoval na Paula Cézanna a Édouarda Maneta.

Pětitisícová bankovka se vydražila za více než 12 milionů

Domácí

Na základě studia těchto autorů si vytvořil originální malířský jazyk, který mu umožnil pracovat s geometricky přesnou kompoziční stavbou a zároveň s výraznými barevnými přechody.

„Kubišta uskutečnil malířsky velmi výrazné, vizuálně hutné zátiší, na němž upoutává rozdíl mezi blízkostí a dálkou jednotlivých motivů, rozmístěných na vlnící se drapérii, která má dramatický, téměř elgrecovský náboj,” soudí o díle galerista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám