Hlavní obsah

Obrana se spletla, radary od Omnipolu budou stát dvakrát víc. Celkem 1,5 miliardy

Právo, Oldřich Danda

Nemilé překvapení zažil ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) na konci loňského roku na jednání kolegia ministerstva. Na stůl dostal materiály k nákupu dvou nových pasivních radarů Věra NG od pardubické firmy ERA, která spadá pod zbrojařský koncern Omnipol.

Foto: Era

Radiolokátor Věra.

Článek

Podle informací Práva byl ministr zaskočen, že radary budou stát 1,5 miliardy korun s DPH. Přitom pár měsíců před tím – na jaře loňského roku – na vládě získal povolení radary pořídit za 780 milionů korun.

Podle mluvčího ministerstva obrany Jana Pejška je současná cena odpovídající a ověřená znalcem. Důvodem obrovského rozdílu mezi odhadovanou a výslednou cenou je prý v tom, že na sekci vyzbrojování počítali se starými cenami. „Před současným nákupem bohužel nedošlo k provedení aktuálního cenového průzkumu, proto je rozdíl v odhadované a skutečné ceně. Vzali jsme si z toho ponaučení do budoucna,“ řekl Právu Pejšek.

Česká armáda nakoupí v Izraeli radary za 3,5 miliardy

Domácí

Původní odhadovaná cena vycházela z ocenění starého systému radarů, ke kterému došlo v roce 2015. „Dva nové komplety Věra NG jsou ale výrazně modernějším systémem, který je ve srovnání s dosud využívanými PSS Věra S/M (ty byly dodány v roce 2000) technologicky a kvalitativně na mnohem vyšší úrovni,“ doplnil Pejšek.

Dodávky v příštích dvou letech

Náměstek pro vyzbrojování Filip Říha nakonec celé kolegium přesvědčil, když přinesl nový znalecký posudek. „Cena byla ověřena a verifikována nezávislým soudním znalcem,“ uvedl mluvčí. Celé vedení proto jednohlasně nákup odsouhlasilo. K podpisu smlouvy by mělo dojít v úterý v odpoledních hodinách.

Armáda zrušila tendr na nákup aut, která mají nahradit zastaralé uazy

Domácí

Podle Pejška v každém radarovém setu je kromě samotných radiolokátorů pět nákladních vozidel Tatra T-815, terénní automobily, pět stanů, výpočetní technika. Dodávky kompletů proběhnou v letech 2021 a 2023.

Pasivní radiolokátory přijímají elektromagnetickou energii z okolí, samy ale žádné signály nevysílají. Žádný radar je proto nemůže odhalit. Dokážou sledovat mnoho cílů současně. Firma ERA je tradičním dodavatelem pasivních radiolokátorů, v Pardubicích byly v minulosti vyrobeny světoznámé radiolokátory Věra či Tamara. „Je jediným výrobcem (mimo Rusko a Čínu) s vlastnictvím patentů pro vývoj a výrobu systémů na bázi v Armádě ČR již zavedeného systému Vera NG,“ vysvětlil loni na jaře Jakub Fajnor z ministerstva obrany, proč radary nakupují bez výběrového řízení přímo od Omnipolu.

Do druhého kola tendru na BVP za 53 miliard se dostali překvapivě všichni uchazeči

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám