Hlavní obsah

Obrana, doprava i energetika. Česká vláda jednala společně s polskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společné zasedání české a polské vlády v Praze může pomoci v prohloubení spolupráce obou zemí. Zástupci vlád podepsali memoranda o obranné spolupráci a o spolupráci v dopravě a budování dopravní infrastruktury. ČR by ráda zlepšila dopravní propojení a do budoucna využívala LNG terminály v polských přístavech.

Foto: Petr Horník, Právo

Společné zasedání české a polské vlády. Na snímku premiéři Mateusz Morawiecki a Petr Fiala (vpravo)

Článek

„Polsko a ČR mají na řadu věcí stejný názor. Společně jsme schopni dosáhnout silných výsledků,” konstatoval český premiér Petr Fiala.

Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že v rámci obranné spolupráce se rýsuje možnost společných nákupů techniky v rámci modernizace obou armád, což by mohlo být výhodné pro obě strany.

Fiala doplnil, že v rámci dopravy je jednou z priorit dostavba dálnice D11 k polským hranicím, kde má ČR proti Polsku skluz. Jako mezní termín dokončení Fiala uvedl rok 2027. Obě země by si zasloužily i lepší vlakové spojení.

„Musíme se posunout v dopravní infrastruktuře dál,” připustil Fiala.

Věříme ve vítězství Ukrajiny, ne ve shnilý kompromis, shodli se Zeman s Cassisem

Domácí

Vedle toho Fiala zmínil i opětovné zahájení jednání o výstavbě plynovodu Stork II, který by snížil českou téměř absolutní závislost na plynu z Ruska.

Fiala seznámil polského kolegu i s některými prioritami nadcházejícího českého předsednictví Radě EU, jako je podpora Ukrajiny, omezení závislosti na ruských palivech i následná obnova země bránící se ruské invazi.

Český premiér v této souvislosti zmínil, že obě země budou usilovat o to, aby EU poskytla na zvládání uprchlické krize speciální fondy, jako tomu bylo v minulosti při zvládání migrační vlny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám