Hlavní obsah

Obleva jak se patří, bude až 12 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po tuhých mrazech, které Česko zasáhly o víkendu, tento týden poněkud pookřejeme. S příchodem teplé fronty se začnou postupně zvyšovat teploty, ve středu budou maximální hodnoty šplhat až k 12 stupňům. Na odzimování chat to ale ještě není. Zima se vrátí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

V sobotu se průměrná denní teplota v Praze pohybovala kolem -11 stupňů, v neděli už se oteplilo v průměru na -4 stupně. Další oteplení přinesou příští dny.

„V pondělí vystoupí nejvyšší teploty na -1 až +3 stupně, od západu bude ubývat oblačnosti. Na Moravě a ve Slezsku bude zataženo většinou se sněžením, srážky se odpoledne budou měnit na smíšené a budou ustávat,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Upozornila na náledí, které se může tvořit během pondělního večera, noci a úterního rána, protože teploty půjdou pod bod mrazu. Ráno spadnou do rozmezí -1 až -5 stupňů, ale odpoledne už vystoupí na 2 až 6 stupňů nad nulou.

Teplá fronta, která bude přecházet přes území ČR, přinese zataženo až oblačno, srážky budou zpočátku sněhové nebo dešťové se sněhem, během odpoledne už bude sněžit jen na horách, jinde bude pršet. „Také se rozfouká, na horách bude vítr v nárazech přesahovat 70 km/h a budou se vytvářet sněhové jazyky, v nížinách bude sníh vydatně tát,“ doplnila Honsová. Větrné budou podle ní i další dny.

Nejteplejší bude středa

Nejteplejším dnem tohoto týdne bude středa, v Čechách teploty vyšplhají na 8 až 12 stupňů, na Moravě a ve Slezsku na 4 až 8. Ani v ranních minimech by nemělo mrznout, teploty klesnou na nulu až 4 stupně. Bude zataženo až oblačno a na většině území se bude vyskytovat občasný déšť. Obleva bude i na horách.

„Rekordy padat nebudou. V roce 2002 stoupaly na konci ledna teploty až k 15 stupňům,“ připomněla Honsová.

Ve čtvrtek si školáci domů ponesou vysvědčení v teplotách mezi 5 až 9 stupni. Bude převážně oblačno s deštěm, na horách budou srážky smíšené. Podobné počasí bude panovat i v pátek s teplotami mezi 4 až 8 stupni.

S víkendem se bude ochlazovat. Ranní minima klesnou až k -4 stupňům, denní maxima nepřesáhnou 5 stupňů nad nulou. Srážky budou smíšené, opět bude hrozit náledí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám