Hlavní obsah

O voličské průkazy byl nevídaný zájem

O voličské průkazy, díky kterým mohou lidé volit i jinde než v místě bydliště, byl před letošními předčasnými volbami do Sněmovny větší zájem než při posledních sněmovních volbách. Podle informací z magistrátů a radnic velkých měst si je žádaly tisíce lidí. Například v Praze si pro ně přišlo v porovnání s minulými volbami řádově o několik set lidí více. Obdobné to bylo i v krajských městech.

Foto: Novinky

Voličský průkaz pro předčasné volby do Sněmovny

Článek

Příčinu zvýšeného zájmu vidí úředníci zejména v tom, že se volby konají o prodlouženém víkendu, takže lidé často odcestují mimo své bydliště.

Vydávání voličských průkazů skončilo ve čtvrtek v 16 hodin. Například Praha 6 vydala přes 2700 průkazů, zatímco při minulých sněmovních volbách jich poskytla 2200 a při volbě prezidenta 2300. Podobně minimálně o stovku průkazů více v porovnání s prezidentskou volbou rozdaly také radnice v Praze 1, 3, 7 a 8. Radnice Brna-středu, největší městské části, vydala přes 1030 průkazů, při prezidentské volbě to bylo 870 průkazů.

Českobudějovický magistrát vydal na 1400 průkazů (o 200 více). V Hradci Králové vydal magistrát přes 1100 průkazů, zatímco při prvním kole prezidentské volby to bylo jen necelých 500. Podobné to bylo i v Pardubicích. V Olomouci magistrát vydal 1300 průkazů, tedy tolik, co celkem pro obě kola prezidentské volby. V Jihlavě rozdali na 550 průkazů, v Liberci dvojnásobek. Karlovarský magistrát dal zhruba 660 voličských průkazů oproti 400 z minulých sněmovních voleb, zlínský pak 926, o stovku více.

V okresních městech vydali úředníci řádově stovky průkazů. V Mladé Boleslavi, kde si o průkazy ještě nikdy nezažádaly víc než tři stovky lidí, jich bylo předloženo 390. Kolínská radnice vydala téměř 400 průkazů, magistráty v Kladně na 530, v Karviné 375 a v Havířově 717. I v tomto městě byl zájem mnohem větší než při předchozích volbách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám