Hlavní obsah

O jeden hlas. Koalice získala 4,99978 procenta a chce přepočítat stovky neplatných hlasů

Novinky, ČTK, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Koalice Pro Top Vysočinu (TOP 09, Koruna česká a Klub angažovaných nestraníků) podala stížnost na neplatnost volby do krajského zastupitelstva. Získala 4,99978 procenta hlasů, chce tak objasnit průběh voleb. Podle dřívějšího vyjádření lídra kandidátky a starosty Dolní Cerekve Zdeňka Dvořáka koalici unikla účast v zastupitelstvu o jeden jediný hlas.

Článek

Koalice podle konečných výsledků získala 7972 hlasů. Pro vstup do zastupitelstva potřebovala 7973 hlasů.

Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) na serveru Volby.cz přitom v tomto kraji volební komise považovaly celkem 1875 hlasů za neplatné. Koalice tedy doufá, že se minimálně v jednom případě komise spletly.

„Jeden jediný chybějící hlas nemá ve volební historii obdoby. Při podrobném seznámení se s dílčími výsledky voleb dochází k nalezení mnoha nesrovnalostí, které při takto těsném výsledku považujeme za nutné objasnit,” uvedl předseda krajské TOP 09 Jiří Blažek.

Ještě to nekončí. Souboj Trump vs. Clintonová se má přepočítávat

Amerika

Podle Blažka není možné připustit, aby případné malé pochybení jednotlivce zásadně ovlivnilo volební výsledek.

K podobnému případu došlo před třemi lety při volbách do Poslanecké sněmovny. Po přezkoumání se zjistilo, že komise udělaly chyby při započítávání preferenčních hlasů. Dodatečně se tak za ODS ve Středočeském kraji dostal starosta Líbeznic Martin Kupka místo někdejšího hejtmana Petra Bendla.

Hlasy se tehdy přepočítávaly ve více než 900 okrscích, tedy v polovině Středočeského kraje. Kupkovo jméno bylo tehdy na druhé straně volebního lístku a řada volebních komisí si ho proto nevšimla.

V krajských volbách konaných 2. a 3. října uspělo na Vysočině sedm stran či uskupení. Koalici předběžně dohodlo pět uskupení mimo KSČM a hnutí ANO, které volby vyhrálo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám