Hlavní obsah

Novým ministrem průmyslu bude Kuba

Aktualizováno

Novým ministrem průmyslu a obchodu se stane předseda jihočeské ODS Martin Kuba. Prezidentu Václavu Klausovi jeho nominaci navrhne premiér Petr Nečas (ODS). Právu to odpoledne sdělil Kuba.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba

Článek

„Mělo by to tak být,“ řekl Právu Kuba ke svému jmenování. K novému angažmá pak poznamenal: „Ministerstvo průmyslu a obchodu je v této době jedním z klíčových resortů, na kterém by ODS měla prosazovat svou politiku.“

Informaci, že resort průmyslu a obchodu povede právě Kuba, potvrdil i mluvčí úřadu vlády Jan Osúch.

Podle Kuby v jeho prospěch rozhodlo mimo jiné i to, že vláda v „jeho“ regionu plánuje dostavbu třetího a čtvrtého bloku jaderné elektrárny Temelín. „To bylo samozřejmě velmi zajímavým tématem pro mě i premiéra Nečase a dávalo to tomu rozhodnutí určitou logiku. Já jsem se rozhodl tu nabídku z těchto důvodů přijmout,“ řekl Kuba serveru Týden.cz. Jihočeský kraj nedávno pohrozil, že zablokuje dostavbu elektrárny a kladl vládě podmínky.

Nového ministra po rezignaci Martina Kocourka (ODS) jmenuje do funkce prezident Václav Klaus na návrh premiéra, jmenování je plánováno na středu v 11 hodin.

Nečas hovořil o vládním angažmá také s ekonomickým expertem ODS Michalem Doktorem. Ve hře byli i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura a šéf Nečasových poradců Martin Říman.

Kubovou dosud nejvyšší politickou funkcí je post vicehejtmana Jihočeského kraje. Svou pozici uvnitř místní organizace ODS si upevnil v pondělí na regionálním sněmu, který jej potvrdil ve funkci šéfa jihočeských občanských demokratů.

Martin Kuba patří mezi vlivné politiky ODS. V minulosti média spekulovala i o jeho roli v zákulisí mocenských dohod v ODS. Loni se ucházel o post místopředsedy strany. Nečas mu ale vyčítal, že je spoluarchitektem velké koalice v Jihočeském kraji.
Pod sociálnědemokratickým hejtmanem Jiřím Zimolou měl dosud Kuba na starost mimo jiné regionální rozvoj, čerpání peněz z evropských fondů, územní plánování či investice v dopravě.
Jihočeskou ODS, které Kuba od roku 2008 předsedá, provází pověst organizace, kterou ze zákulisí řídí vlivný podnikatel a člen výkonné rady ODS Pavel Dlouhý. Organizaci oslabil také rozchod s primátorem Českých Budějovic Jurajem Thomou. Ten se stranou rozešel poté, co ho z radnice odvolali i zastupitelé za jeho vlastní ODS.
"Už před lety odstavila parta kolem Dlouhého bývalého primátora Budějovic a místopředsedu ODS Miroslava Beneše. Stoupenec Václava Klause jim nešel na ruku, nahradili ho Jurajem Thomou. Po letech Thoma zažil totéž, favoritem bossů se stal Martin Kuba, z něhož udělali šéfa jihočeské ODS a vicehejtmana," komentoval Thoma v říjnu v Mladé frontě Dnes dění v jihočeské ODS. Kuba ale tvrdí, že vliv Dlouhého na jihočeskou organizaci je v médiích démonizován.
Zdroj: ČTK

Kocourkovo "odklonění" řeší policie

Kocourek podal demisi minulý týden poté, co se mu nepodařilo vysvětlit, jak jeho matka přišla k 16 miliónům. Přiznal se, že peníze jsou jeho a že se je tak snažil „odklonit“ před svou manželkou, která se s ním rozváděla. Případ vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám