Hlavní obsah

Nový šéf lidovců Bělobrádek: Z Čunkova případu jsem se poučil

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, kterého si delegáti zvolili v sobotu na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou, odpovídal na otázky deníku Právo.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Nově zvolený šéf lidovců Pavel Bělobrádek

Článek

Už máte strategii, jak vytáhnout lidovce z politického suterénu?

Strana se dostala do krize a každá krize je nadějí, abyste se aktivizoval. Nejdříve si musím srovnat osobní a profesní život, potom se sejde předsednictvo a rozhodne, co dál.

Ve svém projevu jste kritizoval vládní škrty na úkor rodin s dětmi, nemohoucích a seniorů. Co dalšího se vám nelíbí na činnosti vlády?

Určitě důchodová reforma, která je nespravedlivá k lidem, kteří vychovávají odpovědně děti. Potom budeme kritizovat každý návrh, který nebude v souladu s naším programem.

Nebojíte se, že z vás budou dělat levičáky?

To mohou, ale my budeme hlasovat pro ty návrhy, které budou rozumné. Pokud chceme šetřit, tak je to v pořádku, ale nesmíme šetřit tam, kde to není spravedlivé.

Kterým stranám chcete přebrat voliče?

Plovoucí elektorát, který skončil ve Věcech veřejných. Pokud se ODS nezbaví některých negativních vlivů, tak určitě i od nich. Řada voličů, kteří dali protestní hlas TOP 09, tak bude jistě zklamána a my jí musíme nabídnout alternativu, která bude středopravá.

Sjezd zvolil zcela nové vedení. Nebojíte se, že se v Praze ztratíte?

Proto byla na moje přání zvolena do celostátního výboru řada zkušených lidí.

Proč jste kandidoval pouze na předsedu a místopředsednické místo jste odmítl?

Abych ukázal, že to myslím vážně a také z důvodů finančních, protože si nedokážu představit, že bych na plný úvazek pracoval bezplatně.

Kolik budete brát?

Zatím nevím, jaké jsou možnosti. Ale určitě dojde k reorganizaci ústřední kanceláře a ke snížení platů některých pracovníků.

KDU-ČSL dluží přes 40 miliónů korun. Co s tím uděláte?

Prostředky na splácení dluhu jsou. Spíše nás trápí, jestli se nám podaří vytvořit dostatečnou rezervu na krajské a senátní volby za dva roky. Myslím, že nás čeká i zvyšování členských příspěvků a také asi vypíšeme sbírku. Také budeme hledat sponzory.

Kdo bude chtít dávat peníze straně, která není ve Sněmovně?

Mám zkušenost, když jdou peníze na konkrétní lidi, tak se najdou podnikatelé, kteří jsou ochotni sponzorovat.

Co vás napadlo, když se vás na sjezdu někdo z pléna zeptal na to, zda zvládnete náročnou funkci, když trpíte roztroušenou sklerózou?

Já nic netajím, měl jsem to na svém blogu. Mám tam také, že jsem ve 13 letech poslouchal skupinu Orlík. Někteří komentátoři mě proto pasují do role neonacisty. Což je naprostý nesmysl. Je to tím, že jsem upřímný a říkám věci, jak si je myslím nebo jak jsem si je myslel, když mi bylo 13 let.

Poučil jste se z osudu Jiřího Čunka, který přišel do velké politiky se srdcem na dlani a jak dopadl, je známo?

Riziko je vždy, ale myslím, že jsem se z jeho případu poučil. Něco jiného je otevřenost a něco jiného nepříliš šťastná komunikace. Budu odpovídat, pokud se mě slušný novinář zeptá na cokoli a nebude to otázka jako od jednoho z novinářů, zda používám antikoncepci. Na takové odpovídat nebudu.

Nemůže vaše choroba komplikovat práci předsedy?

To je spekulace, na kterou vám teď nemohu odpovědět. Také nevím, zda mě zítra nepřejede auto. Mám výhodu v tom, že se svou chorobou počítám. Mám ji deset let, vím, jak se chová. Výborně reaguji na léčbu. V kampani jsem byl schopný pracovat 14, 16 hodin denně. Nemohu pracovat pouze v infekčním prostředí.

Což politika je.

(smích)

Reklama

Výběr článků

Načítám