Hlavní obsah

Nové bezpečnostní sloupky pomůžou policii s bojem proti terorismu

– Praha
Novinky, Kryštof Zelený

Výsuvné sloupky nahradily na třech místech v Praze stávající betonové zátarasy. V úterý je v blízkosti budov Židovské obce představila Praha 1 ve spolupráci s magistrátem. Policii by měly pomoci zabránit teroristickým útokům. Právě využití vozu je při nich v posledních letech vůbec nejčastější.

Foto: Magistrát hl. m. Prahy

Slavnostní odhalení bezpečnostních sloupků v Maiselově ulici.

Článek

Bezpečnostní sloupky od úterý fungují v ulicích Maiselova, Břehová a Široká. Do budoucna ale mají přibýt další. Už letos se začne s jejich výstavbou na Kampě, po ní by mělo následovat širší okolí Staroměstského náměstí.

Ovládání sloupků plně kontroluje policie. Podle příslušné hrozby může ovlivnit jak jejich výšku, tak přesný rozsah zablokování ulice. V terénu jí k tomu slouží přenosné dálkové ovládání a v případě potřeby i dispečerské středisko.

„Vedle pravidelných hlídek policistů jsou podobné technické prostředky významnou součástí bezpečnostních opatření nejnavštěvovanějších center Prahy,“ upřesnil náměstek policejního ředitelství hl. m. Prahy Petr Matějček.

Jako reakce na teroristický útok v Berlíně se v Praze poprvé objevily bezpečnostní zátarasy o vánočních trzích v roce 2016. Ze strany veřejnosti však sklidily vlnu kritiky, především pro svůj vzhled nezapadající do historického města.

Nové sloupky by měly podle Richarda Bureše, místostarosty Prahy 1, ukázat, že bezpečnostní opatření nemusí vždy nutně narušovat estetické vnímání historického centra.

Podle slov primátorky Adriany Krnáčové je Praha stále jedním z nejbezpečnějších měst na světě, podobné projekty však v dalších letech rozhodně nevylučuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám