Hlavní obsah

Nová sněhová nadílka zaměstnává hasiče i silničáře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči a silničáři v horských oblastech ČR mají od noci na úterý napilno. Napadlo až 20 centimetrů nového sněhu. V nižších polohách je sníh mokrý a pod jeho tíhou padají stromy.

Článek

"Nejhorší situace je na silnice mezi Nýrskem a Železnou Rudou na Šumavě, kde hasiči museli odstranit ze silnice  deset padlých stromů. Ty zkomplikovaly dopravu také na Domažlicku, Plzeňsku a Rokycansku," řekl mluvčí krajských hasičů František Vaško.  

Podle něho například v Nezvěsticích na jihu Plzeňska  padl strom na zaparkované vozidlo.  "Nechal jsem ho v pondělí večer stát u vlakového nádraží a odjel na noční šichtu do Plzně. Když jsem ráno přijel, už mi výpravčí hlásil, že na auto spadl strom. Bylo to někdy v noci, když sněžilo. Měl jsem vztek. Vůz nemám pojištěný proti živelným pohromám," řekl Právu 45letý řidič Vlastimil Škarda.

Silničáři na Šumavě nasadili deset posypových vozů. "Většinu mechanizace jsme přestavěli už na jarní práce. Nechali jsme si ale několik vozů se zimní výbavou v záloze. To se nám nyní vyplatilo. Silnice udržujeme sjízdné. Trochu to fouká na Prášilech, kde se tvoří jazyky. V nižších polohách je sníh mokrý a po chemickém posypu z vozovky rychle mizí. Problém je v tom, že řidiči už mají přezuté pneumatiky na letní sezónu,"  řekl  provozní náměstek Správy a údržby silnic v Klatovech Ladislav Kolář.

Problémy se sněhem jsou i jinde

Vydatné sněžení komplikuje od časného rána provoz na silnicích Jihočeského kraje. Přes noc napadlo na Šumavě až 20 centimetrů sněhu, sněhová břečka leží i na většině silnic v nížinách. Nejhorší situace byla ráno nad Vimperkem směrem na hraniční přechod Strážný, kde po půlnoci uvízl v kopci nad železničním přejezdem kamion. Auto po nárazu do svodidel zablokovalo celou vozovku. Vyprostit se jej podařilo až po 07:00, řekl operační důstojník prachatické policie.

"Silnice je nyní průjezdná jedním pruhem. Asi od pěti hodin od rána máme dalších pět nehod. Nejsou nijak vážné, většinou to odnesly jen plechy," uvedl policista. Další kamion pak krátce po 08:00 havaroval u Čkyně mezi Volyní a Vimperkem. Objížďka vede po místních cestách přes Malenice.

Až deset centimetrů sněhu napadlo podle silničářů v noci ve vyšších polohách na Jesenicku. Na silnicích leží zbytky rozbředajícího sněhu, na některých místech musejí řidiči počítat s ujetou vrstvou sněhu. Na Červenohorském sedle a v okolí Ramzové se tvoří sněhové jazyky. Uzavřeny zůstávají čtyři silnice na Olomoucku a Šumpersku, které v minulých dnech zaplavila voda.

"Na Červenohorském sedle a Ramzové vane silný vítr, tvoří se sněhové jazyky. V nižších polohách na Jesenicku leží na vozovkách rozbředlý sníh, od středních poloh je ujetá vrstva sněhu. Teploty se pohybují kolem nuly," řekl dispečer jesenických silničářů.

Anketa

Budou podle Vás Velikonoce na sněhu?
ano
21,6 %
ne
78,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2642 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám