Hlavní obsah

Nova se distancovala od Janečkova proslovu na Českém slavíkovi. Bylo to správné, hájí se miliardář

Aktualizováno

Televize Nova, která v pátek večer odvysílala přímý přenos předávání cen ankety Český slavík 21, se v sobotu distancovala od politických prohlášení, která v pořadu padla z úst jeho sponzora, miliardáře Karla Janečka. Prezentaci jeho názorů označila za exces, jakým chce do budoucna zabránit.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident ankety Český slavík 21 Karel Janeček ukazuje novou sošku pro vítěze obnovené hudební ankety.

Článek

„Pořad Český Slavík je připravován externí firmou, která odpovídá za obsah a jeho kvalitu. TV Nova nezasahuje do složení hostů či do obsahu jejich projevů,“ uvedla stanice na svém twitterovém účtu.

„Zároveň se tímto pořadem potvrdil trend, který nabývá na intenzitě – kdy jedinec nebo společnost produkuje nebo vyrábí pořad, v jehož rámci prezentuje svoje politické či společenské názory. Budeme muset s právníky hledat cestu, zda lze při dnešní mediální legislativě v budoucnu podobným excesům zabránit,“ stojí v prohlášení televize Nova.

„Žádné vyjádření od Novy jsme zatím neobdrželi. Podle smlouvy ale na výběru moderátorů a účinkujících spolupracujeme rovným dílem, a stejně tak ho schvalujeme,“ řekl Novinkám ředitel ankety Český slavík Jakub Horák.

Server iRozhlas.cz pak upozornil na to, že pražští hygienici budou řešit možné porušení protiepidemických opatření během vyhlašování ankety.

Slavíka ovládli Ztracený, Farna a Mirai

Kultura

Kritizoval protiepidemická opatření vlády

Matematik a miliardář Janeček, který soutěž sponzoroval, v závěru slavnostního programu v proslovu k umělcům a hostům v sále kritizoval protiepidemická opatření vlády, která podle něj měla zásadní negativní dopad na kulturu a vedla k rozdělení společnosti. „Nesmíme podlehnout tomu hroznému tlaku na očkování našich dětí proti nemoci, která je nijak neohrožuje,” prohlásil například Janeček.

GLOSA: Nový Český slavík se povedl tak napůl

Kultura

Celým přenosem zároveň diváky provázely krátké spoty, ve kterých se objevovala hesla příhodná spíše pro kandidujícího politika než kulturního mecenáše, například „Sponzorem pořadu je společenský reformátor Karel Janeček. S odvahou měníme naši zem”, či „Pod heslem nebát se a nekrást bojujeme proti korupci, která ničí lidské životy a ohýbá spravedlnost. Nadační fond proti korupci Karla Janečka”.

V rámci pořadu byl také odvysílán Janečkův spot, v němž miliardář skáče z letadla a zachraňuje lidi, kteří trpí pod přísnými opatřeními (například zákazem zpěvu).

Pro server Super.cz Janeček během soboty uvedl, že je správné a zodpovědné, aby vyjádřil svůj názor na tak závažnou problematiku. „Sociální zodpovědnost k umění patří a podle mě je zodpovědné a správné vyjádřit veřejně vlastní názor na tak závažnou věc, jakou je očkování dětí proti nemoci, která jim přímo nijak neškodí,” řekl portálu.

Ve čtyřech a půl letech Eddík málem zemřel. Důvod? Postcovidový syndrom

Koronavirus

Přímý přenos udílení hudebních cen pak podle svých slov k tomuto projevu zvolil proto, že umělci patřili v době lockdownu mezi nejpostiženější profese. „ Jsem sem si jistý, že řada z nich má na tuto otázku velmi podobný názor jako já. Spolupráce s TV Nova na příštím ročníku ankety Český slavík je z mé strany otevřená a mám radost, že se jednalo o nejsledovanější přenos za poslední tři ročníky ankety," dodal Janeček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám