Hlavní obsah

Nova: Náměstek ministra spravedlnosti jednal s Pitrem o Setuze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náměstek ministra spravedlnosti Jiří Vyvadil v lednu vyjednával s kontroverzním podnikatelem Tomášem Pitrem o prodeji potravinářské firmy Setuza. Podle svého nadřízeného, ministra spravedlnosti Pavla Němce, tím překročil své kompetence a měl by zvážit rezignaci. Sám Vyvadil schůzku považuje za chybu a je připraven rezignovat. V pondělí to uvedla TV Nova.

Článek

Pitr televizi řekl, že na jednání s Vyvadilem konzultovali pohled na případného kupce Setuzy. O schůzce věděl předseda vlády Jiří Paroubek a byl z ní pořízen řádný zápis. Němec, který o jednání nebyl informován, chce podle Novy rozhodnout o dalším působení Vyvadila v úřadě v nejbližších dnech.

Paroubek náměstka hájí

Paroubek náměstka naopak hájí, podle něj své pravomoci nepřekročil. "Nebylo navrženo nic konkrétního, v zápisech, které pořídil přítomný advokát, zároveň vzal pan Pitr na vědomí, že toto setkání nemůže mít jakýkoli vliv na průběh jeho trestních stíhání," uvedl premiér.

Vyvadil Nově řekl, že se s Pitrem zřejmě vůbec neměl setkat, měl ale pocit, že by bylo dobré, kdyby Setuza byla "nějakým způsobem zachráněna". "Já jsem samozřejmě připraven za to třeba rezignovat na funkci náměstka ministra," prohlásil. Schůzku prý nezorganizoval on, totéž ale tvrdí i Pitr. Podle dostupných informací požádali o schůzku lidé z podnikatelova okolí.

Vyvadil podle Novy také přiznal, že několikrát kontaktoval soudce Petra Nováka, jenž má Pitrův případ na starosti, prý z osobních důvodů.

Pitr, který Setuzu neoficiálně zastupuje, byl nepravomocně odsouzen na 8,5 roku za 11 let staré daňové delikty a je stíhán za další. Navíc byl obviněn v souvislosti s prodejem akcií Setuzy z podvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám