Hlavní obsah

Nova dostala pokutu 200 000 za reportáž o oblékání do kostela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Televize Nova dostala od Rady pro rozhlasové a televizní (RRTV) vysílání pokutu 200 000 korun za letní reportáž o příručce, která lidem radí, co si mají, či nemají na sebe oblékat do kostela. Podle RRTV byla reportáž nevyvážená a nedávala prostor argumentům druhé strany, tedy autorům brožury.

Foto: Václav Lang, Novinky

Článek

Reportáž s názvem Příručka poradí, co do kostela, odvysílala TV Nova loni 24. srpna v době velkých veder. Jejím obsahem byl leták, jehož autorem je jeden z kněží. V něm radil, jak by se lidé měli, či spíše neměli oblékat do kostela. Televize upozornila na nevhodnost džín, minisukní, odhalených ramen a velkých výstřihů.

V reportáži použila anketu mezi lidmi včetně návštěvníků kostelů. Citovala také pasáž, která tvrdí, že sporé odění lidí, především žen, má vliv na kněze a ministranty. "Nedodržování těchto zásad může způsobit nejen pohoršení, ale i nevolnost celebrantů," uvedla Nova v létě.

Televize dala prostor k vyjádření odborníku na extremismus Miroslavu Marešovi, církvi ale nikoliv, její zástupce se štábem nechtěl mluvit.

Podle názoru RRTV reportáž zohlednila jen jeden pohled na problematiku a nevzala v úvahu, že pravidla oblékání jsou ustálena i na jiných kulturně-společenských akcích, "čímž došlo k manipulaci s divákem směřující k vytvoření názoru, že pravidla odívání do kostela jsou jednoznačně nesmyslně omezující až extremistická (zejména pak vyjádřením odborníka na extremismus)."

"Zatím jsme neobdrželi oficiální rozhodnutí, v tuto chvíli se k tomu tedy nemůžeme vyjádřit," řekla ČTK mluvčí Novy Marie Fianová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám