Hlavní obsah

Noční mrazy lámaly rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noc z úterý na středu byla opět velmi chladná. Teploty nad ránem klesaly až k minus 8 stupňům a na řadě stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se stejně jako předchozí den přepisovaly teplotní rekordy. Úterní mrazy zároveň způsobily nemalé škody zemědělcům.

Záznam: Aktuální záběry z panoramatických kamer 8.5.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Vůbec nejchladněji bylo na šumavské stanici Kvilda-Perla, kde naměřili minus 8 stupňů Celsia. Na Rokytské slati u Modravy na Klatovsku bylo ráno minus 7,5 stupně, v Horské Kvildě na Klatovsku minus 7,3 stupně a na vrcholu Březníku nedaleko Modravy 6,6 stupně pod nulou.

Rekordy ve středu zaznamenalo 26 ze 150 stanic, které měří déle než 30 let.

Z rekordních teplot byla nejnižší ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, kde ranních minus 3,8 stupně Celsia o desetinu překonalo dosavadní minimum z roku 1979. V Deštném v Orlických horách naměřili minus 3,2 stupně, o tři desetiny stupně více zde bylo v roce 1987. Rekord ze stejného roku minus dva stupně Celsia byl ve středu o desetinu překonán v Jevíčku na Svitavsku.

Z krajů bylo tepleji v Libereckém a Středočeském a v Praze, jinak byly mrazivé teploty rozloženy ve všech krajích. Méně chladno bylo v severních výběžcích republiky v Libereckém a Olomouckém kraji, mráz naopak výrazněji zasáhl Šumavu. „Šumava z toho obvykle vystupuje, když je jasno,” podotkla meteoroložka Marie Odstrčilová.

Předchozí noc, kdy teplotní minima zaznamenala zhruba čtvrtina měřicích stanic, byla proti té dnešní zřejmě chladnější. Obě se ale vymykají dlouhodobému nočnímu průměru na začátku května, který je kolem šesti stupňů Celsia.

V dalších dnech už by díky velké oblačnosti mrznout nemělo. Studený vzduch se ale má podle předpovědi do Česka vrátit na přelomu nynějšího a příštího týdne.

Mrazy přidělaly vrásky pěstitelům ovoce a zemědělcům, neboť poškodily ovocné stromy i další plodiny a způsobily škody odhadem za desítky milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám