Hlavní obsah

Noční bouře řádila na jihu Moravy

Více než 30 výjezdů měli v noci hasiči na jihu Moravy poté, co se regionem přehnala silná bouřka. Voda zaplavovala sklepy domů, vyvracela stromy. Nejvíce výjezdů měli hasiči na Brněnsku. Vydatný déšť zvedl hladinu řeky Moravy na jejím dolním toku natolik, že vodohospodáři museli v Lanžhotě na Břeclavsku vyhlásit opět druhý povodňový stupeň - pohotovost.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Rozlitá řeka Morava u hraničního mostu v Lanžhotě na Břeclavsku v posledních dnech. V pozadí je slovenská obec Brodské.

Článek

V Lanžhotě platil v uplynulých dnech v souvislosti se záplavami z minulého týdne třetí, nejvyšší povodňový stupeň. Pak se ale začala situace uklidňovat. V pondělí již v Lanžhotě platil jen první stupeň. Situaci změnil noční déšť, vlivem něhož šla tamní hladina o bezmála 30 centimetrů nahoru. Voda ale v Lanžhotě nikoho neohrožuje.

Déšť způsobil problémy v Brně-Řečkovicích, kde vznikly v podjezdech v Hradecké ulici dvě rozsáhlé vodní laguny. Vodu bylo nutné odčerpat i v Tvrdonicích na Hodonínsku.

V nedalekých Miloticích voda zaplavila sklep kostela. V Moravské Nové Vsi se dostala do sklepů deseti domů.

V hodonínské čtvrti Nesyt utrhl vítr plechovou střechu jednoho z objektů. Na některých místech zatarasily vyvrácené stromy a popadané větve silnice. Všechny jsou ale již průjezdné.

Na jihu Čech odstraňovali spadlé stromy

Hasiči na jihu Čech po noční bouři zase odstraňovali stromy spadlé na silnici, čerpat vodu ze sklepů ale nikde nemuseli. Nejvíce stromů - šest, spadlo na Českobudějovicku, řekl operační důstojník krajských hasičů.

V pondělí odpoledne a vpodvečer řádila bouřka především na Liberecku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám