Hlavní obsah

Nevěřme každé senzaci, apelují vědci na veřejnost kvůli uprchlíkům

Novinky, jas

Přes pět stovek českých vědců se zatím podepsalo pod petici varující před šířením xenofobních nálad a radikalizace společnosti kvůli obavám z imigrantů. Petenti varují před šířením lživých zpráv a ztrátou soudnosti. Žádají, aby byla debata vedena s chladnou hlavou a na základě faktů, nikoli fám.

Foto: Petr Horník, Právo

Odpůrci imigrace na demonstraci v Praze napadají protestujícího, který s nimi nesouhlasí.

Článek

„O imigrantech, lidských bytostech, se píše, jako by šlo o škodnou zvěř či parazity valící se do naší vlasti, aby vysávali sociální systém nebo rovnou vraždili a znásilňovali. Cizinci žijící v Evropě jsou vykreslováni jako pátá kolona, podvodníci a zločinci,” uvádí petice s tím, že muslimové jsou často ztotožňováni s teroristy bez ohledu na jejich názory.

„Dennodenně se z našeho údajně holubičího národa ozývají hlasy přející té či oné skupině cizinců smrt,” varují vědci a připomínají, že by lidé neměli podléhat primitivním pudům, ale měli by se pídit po faktech, ověřovat si informace a spoléhat na selský rozum.

„To, co se tady děje, taková vyhrocená hysterie proti uprchlíkům a proti muslimům, mi opravdu dělá potíže. Skoro se stydím za to, jak tento národ tomu ve velké míře podléhá,” citovala ČTK ředitele Ústavu molekulární genetiky AV ČR Václava Hořejšího.

„Nevěřme každé senzaci. Pamatujme, že čím více je zpráva šokující či děsivá, tím dále bývá od pravdy,” apelují akademici na veřejnost. Politiky, kteří mohou rozhodovat o přijímání uprchlíků, petice nabádá, aby nepodléhali veřejnému mínění, ale zohledňovali potřeby a možnosti společnosti i migrantů. Vědci se rovněž obrátili na média, aby nešířila paniku a vykonstruované senzace.

Organizátory petice jsou  podle ČTK Lukáš Novák, Anna Vanclová a Martin Blažek působící na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám