Hlavní obsah

Nerozhodnutí to mají v rukou

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vládne v týdnu před druhou prezidentskou volbou mezi těmi, kteří ji rozhodnou, pěkný zmatek. Kdo podpoří Klause, kdo Zemana, kdo znehodnotí hlasovací lístek, aby neprošel nikdo? Z veřejných prohlášení to lze vyvodit jen těžko. Zvláště u sociálních demokratů aby se v tom čert vyznal.

Foto: archiv Miss Junior

Miss Junior 2010 Jihomoravského kraje Lucie Čalkovská. Líčení Petra Kubíčková, vlasy a styling Tomáš Gabriš Hair.

Článek

Stanislav Gross klame tělem tak obratně, že ho spousta lidí považuje za motor Zemanova zvolení, ačkoli pravda je nejspíš opačná tedy že nebude-li expremiér trůnit na Hradě, bude to zásluhou především jeho někdejšího korunního prince. Zdeněk Škromach zas prohlašuje, že není čas přepřahat Špidlu, a přitom si doma před zrcadlem zkouší předsednický postroj. O řadových poslancích a senátorech ČSSD darmo mluvit. Až na pár skalních, ke kterým se žádný pro- nebo protizemanovský lobbista ani nepřibližuje, protože by to byla zbytečná investice, jsou podle náznaků vystaveni intenzívní masáži, o níž se raději podrobně nezmiňují.

Prostředky používané v podobných případech jsou však stále stejné. Nasazuje se znalost psychologie obecně a dotyčného zvlášť, zkoumají se jeho rodinné poměry, záliby a slabiny a pak se jedná. Odborníci na takovou masáž vycházejí z předpokladu, že jen málokterý jedinec je neochvějně zásadový. Někdo je podle této filozofie na holky, jiný na vdolky. Jednoho naláká příslib funkce v parlamentu, nebo v exekutivě, či v ekonomické sféře, jinému postačí, že se mu dítě bez problémů dostane na vysokou. A když bude někdo vyhodnocen jako hotovosti chtivý, proč mu nevyjít vstříc, jde-li o dobro klienta.

Nelze vyloučit, že se tyto finty teď zkoušejí na volitele českého prezidenta. Ale poslední zprávy, které z tohoto prostředí prosákly, tvrdí, že většina takto namáhaných politiků už údajně slibuje každému naháněči vše, co chce slyšet, a ve skutečnosti neustále přemýšlí, komu dát svůj hlas.

Pro nerozhodnuté zůstaňme na půdě ČSSD, neboť ta drží v rukou jeden k hlavních klíčů k volbě je pak důležitý nejen technický projev, tedy tvrdá data o síle toho či jiného aktéra, ale taky jak se odhadovaná pevnost rivalů projevuje navenek, jak mluví, jak přitom vypadají, zkrátka umělecký dojem.

Dobře to pochopili strůjci kampaně Miloše Zemana, kteří se pokusili prodat nedělní litoměřickou konferenci jako místo, kde se sejdou Zeman a Gross a budou se dohadovat o vzájemné podpoře. Jenže režii svěřili šéfovi kraje Jaroslavu Foldynovi, který se se svým naturelem bývalého boxera pro psychologické divadlo nehodí. Výsledek byl, že po Foldynových kuloárových i přímo od předsednického mikrofonu pronášených upozorněních, že chlapi se co nevidět dohodnou, udělal Gross vše, aby nezbyl ani stín podezření, že se Zemanem peče.

První místopředseda ČSSD je vůbec zvláštní ptáček. Komu jinému by tak hladce prošlo, že jeho kandidát Bureš se ukázal jako nevolitelný? Na to se Grosse zeptal během litoměřické konference Richard Falbr, ale dočkal se odpovědi, proti níž se nikdo další neozval: Ano, navrhl jsem Bureše loni v květnu, abych rozběhl proces nominování našich kandidátů, když jsem si opravdu myslel, že Zeman odešel do důchodu. "Alespoň jsem od něj jinou informaci neměl. A kdyby Miloš Zeman na ÚVV 7. prosince řekl, že bude kandidovat v první volbě, byl by tam," dodal Gross pár metrů od samotného Zemana, který jen nakláněl hlavu nad předsednickým stolem.

Gross totiž těží z toho, že je jediným potenciálním organizátorem akce, na jejímž konci by byl Zemanův neúspěch. To k němu přitahuje naděje těch soc. demokratů, kteří takový výsledek považují za nezbytný předpoklad dalšího vývoje strany. Proto když Gross v pátečních novinách prohlásil, že Zeman musí být nominován, věděli nezemanovci, že jde o domluvený postup, protože na ÚVV není jiná šance, a že těžiště se přesouvá mezi zákonodárce.

Pozice člena vyjednávacího týmu to Grossovi jenom usnadňuje. Ostatně v Litoměřicích naznačil, že se bude Zemana ptát, co slíbí komunistům drakovi, který chce sežrat ČSSD za to, že mu pomůžou na Hrad. Jak dopadne v pátek volba, stále není jasné. Tři nedělní krajské konference ČSSD však váhajícím poslancům a senátorům přinesly i tvrdá data k posouzení.

Z nominovaných místopředsedů je pouze jeden zemanovec Škromach. V baště expremiérových stoupenců, na Ústecku, byla překvapivě nominována Marie Součková, jež je vůči Zemanovi víc než vlažná. A na Vysočině, sotva Zeman vytáhl paty z chalupy směr Litoměřice, Škromacha zařízli a místo něj nominovali na místopředsedu strany superprotizemanovce Zaorálka.

Právo, 21. ledna

Reklama

Výběr článků

Načítám