Hlavní obsah

Nepřipadl mi ani jeden hlas, stěžuje si na volby starosta. Přitom se sám volil

Právo, vor
Aktualizováno

Platnost krajských voleb v Karlovarském kraji bude přezkoumávat Krajský soud v Plzni. Podle informací Práva návrh na neplatnost hlasování při krajských volbách podal čtvrtý z kandidátky TOP 09 a STAN Jiří Nešpor.

Článek

V obci Zádub-Závišín na Chebsku mu totiž při sčítání hlasů nepřipadl ani jeden preferenční hlas, přitom je tam oblíbeným starostou. Nešpor navíc tvrdí, že minimálně jeden preferenční hlas musel dostat, a to svůj vlastní.

„Vzhledem k podezření, že v jedné z malých obcí Karlovarského kraje došlo k chybnému součtu preferenčních hlasů u kandidáta v krajských volbách, dostal krajský úřad informaci o tom, že byl Krajskému soudu v Plzni doručen žalobní návrh na neplatnost voleb do zastupitelstva Karlovarského kraje,“ uvedla mluvčí kraje Jana Pavlíková.

Disketa s výsledky nešla přečíst

Nešpor se v dopise, který zaslal na státní volební komisi, odvolává na občany obce Zádub-Závišín. „Občané uvedené obce mě upozornili na skutečnost, že jsem, dle oficiálních výsledků, mimo jiné i jako starosta této obce, nezískal na kandidátce číslo 17 - TOP 09 a Starostové pro Karlovarský kraj ani jeden preferenční hlas,“ uvedl Nešpor v dopise.

„Protože jsem si vědom, že jsem minimálně já sám sobě preferenční hlas dal a o tomtéž mě ujistilo i několik dalších spoluobčanů, mimo jiné i členů mé rodiny, mám za to, že při sčítání hlasů a přepisu do sčítacích archů nebo do systému Českého statistického úřadu (ČSÚ) došlo k chybě či záměně,“ pokračoval Nešpor, který dále v dopise popsal, že k chybě mohlo dojít při přepisu dat o volbách na pracovišti ČSÚ v Mariánských Lázních.

„Podle sdělení předsedkyně okrskové volební komise, kterou jsem seznámil se zjištěnou chybou a která vzniklou situaci neúspěšně reklamovala u zodpovědné pracovnice statistiky, nebylo možné na pracovišti ČSÚ v Mariánských Lázních přečíst příslušnou disketu s výsledky okrsku,“ konstatoval Nešpor, podle kterého proto pracovnice ČSÚ pořizovala výsledky do systému ze sčítacích archů znovu.

Sestavení zastupitelstva se odkládá

„Je tedy zřejmé, že celý systém sběru dat má svá systémově slabá místa, která mohou, i bez záměrného zavinění, vést ke zkreslení skutečného výsledku voleb,“ dodal Nešpor, jehož strana získala v krajských volbách 7,38 % a skončila na pátém místě.

Nešpor se do krajského zastupitelstva podle stávajících výsledků voleb nedostal a je až čtvrtým náhradníkem, ačkoliv se o místo krajského zastupitele ucházel ze čtvrté pozice kandidátky. TOP 09 a STAN získali celkem čtyři mandáty.

Stížnost na sčítání preferenčních hlasů oddálí termín svolání ustavujícího jednání karlovarského krajského zastupitelstva. „S ohledem na tuto situaci bude muset být také stanoven termín ustavujícího zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje,“ uvedla Pavlíková.

„Český statistický úřad v dané věci zcela jistě nepochybil, neboť s hlasovacími lístky vůbec nepřichází do styku,“ uvedl mluvčí ČSÚ Jan Cieslar s tím, že s lístky pracuje pouze okrsková volební komise. ČSÚ podle Cieslara pracuje pouze s vytištěným zápisem s celkovými výsledky za okrsek podepsaný všemi členy okrskové volební komise.

„Předmětný zápis byl předán přebíracímu místu Českého statistického úřadu částečně s ručně vyplněnými údaji poté, co okrsková volební komise musela k zápisu doplnit některé jeho scházející části. V kolonce, přednostní hlasy, bylo u jména pana Nešpora políčko proškrtnuté. To znamená, že zmíněný kandidát žádné preferenční hlasy dle okrskové volební komise neobdržel,“ konstatoval Cieslar, podle kterého je stejnopis zápisu v současné době archivován, otevření dokumentace může nařídit soud. „Spolehlivost a kvalita zpracování výsledků závisí především na kvalitě a spolehlivosti okrskových volebních komisí,“ dodal.

Soud by měl o platnosti voleb rozhodnout nejpozději do dvaceti dnů. Až jeho rozhodnutí nabyde právní moci, tedy pokud platnost voleb potvrdí, bude moci hejtman od tohoto data do patnácti dnů svolat ustavující jednání krajského zastupitelstva. To by se tak mohlo podle Pavlíkové konat nejpozději ve středu 28. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám