Hlavní obsah

Němeček odvolal ředitele královéhradecké nemocnice Prymulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) ve čtvrtek odvolal z funkce ředitele Fakultní nemocnice Hradec Králové Romana Prymulu. Uznávaný vakcinolog byl podle Němečka ve střetu zájmů. Do nemocnice míří hloubková kontrola hospodaření. Prymula se proti tvrzení ministerstva ohradil a za odvoláním vidí osobní spor s ministrem.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Roman Prymula

Článek

Hlavním důvodem odvolání je podle ministra skutečnost, že Prymula v pozici ředitele nemocnice inkasoval desítky miliónů korun od společnosti Biovomed, kterou vlastnila a zřejmě doposud vlastní jeho dcera.

„Práce pana profesora Prymuly jsem si vždy vážil a považuji ho za skvělého odborníka v oboru vakcionologie. Zjištění, že porušoval zákon zamlčováním informací o střetu zájmů a pravdivě neinformoval o svých rozsáhlých soukromých aktivitách, považuji za natolik závažné, že jeho setrvání na místě ředitele veřejné fakultní nemocnice je nadále neudržitelné,“ uvedl Němeček.

"Určitě se budu bránit právní cestou, samozřejmě. S argumenty ministerstva nesouhlasím. Já tam nevidím skutečně konflikt zájmů, to jsou věci, které se nedotýkají fakultní nemocnice," řekl Prymula.

Ministr uvedl, že Prymula z pozice ředitele rozhodoval o nákupech farmaceutických a zdravotnických prostředků, jejichž dodavatelé zároveň spolupracovali s Biovomed, a „došlo k flagrantnímu střetu zájmů”.

Prymula tvrdí, že od firem, které Biovomedu zadávaly studie, nemocnice nakoupila za asi 48 000 korun. "To je úplně směšná částka," řekl odvolaný ředitel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám