Hlavní obsah

Němci odvezou pouze část odpadu z Libčevsi

Právo, Oldřich Danda, Šárka Tonarová

Lidé v Libčevsi na Lounsku si budou moci oddechnout. České a německé úřady se v úterý domluvily, že do konce dubna se odpad začne z nelegální skládky odvážet. Dva tisíce tun odpadu, což znamená devadesát kamiónů z celkových 160, nechá zlikvidovat na své náklady spolková země Sasko - Anhaltsko. Jde o odpad, u kterého se prokázal německý původ.

Článek

Zbytek se zatím odveze do meziskladu nejspíš na legální skládku firmy Celio v Mostě. Ředitel strategického legislativního odboru ministerstva životního prostředí Jan Dusík po jednání s Albrechtem Rittmanem z ministerstva životního prostředí Bádenska - Württemberska uvedl, že odvoz neprokázaného odpadu do meziskladu může začít už ve středu. Libčeves na odvoz použije slíbených 1,9 miliónu korun od ministerstva financí.

Část odpadu pochází z Bádenska - Württemberska. Rittman na jednání zastupoval i zájmy dalších spolkových zemí, včetně Saska - Anhaltska.

O tom jakým způsobem bude odpad, u kterého byl německý původ již určen, zlikvidován, bude ve čtvrtek jednat zástupce ministerstva životního prostředí s německou stranou v Magdeburku. "Buď si ho odvezou zpět, nebo ho nechají na své náklady zlikvidovat v České republice," řekl včera Dusík. Dodal, že otázku, odkud odpad pochází, vyřešili pomocí přepravních listů.

Původ zbylých 70 kamionů plastů a pěti kamiónů textilu nyní prošetřuje policie. Rittman přislíbil, že německé úřady pomohou při vyšetřování.

Podle Dusíka se bude neidentifikovaným odpadem také zabývat německá agentura pro zvláštní odpad, která by měla určit toho, kdo nakonec zaplatí odstranění i náklady za dočasné uskladnění.

Macešští úředníci

Starostka Libčevse Vlasta Staňková (nez.) se úterního jednání na ministerstvu životního prostředí nezúčastnila, protože ji nikdo nepozval. "Úředníci se k nám chovají poněkud macešsky. Když mě pozvali na jednání začátkem dubna, poslali mi dopis a dva faxy, ale nakonec jsem přijela do Prahy jako jediná. Nikdo mi totiž neoznámil, že se jednání přeložilo do Loun. Teď mě pro jistotu nepozvali vůbec," postěžovala si Právu starostka.

Své stanovisko k likvidaci nelegálního odpadu mohla jen vzkázat. "Přitom se nás to týká víc než kohokoliv jiného. Jestli se chtějí pořád dohadovat a tím odsouvat likvidaci skládky, ať dovolí, abychom odpad někam odvezli. Je toho tam ještě nejméně třetina z původního objemu. Kdyby začalo znovu hořet, nevím, jak to lidem vysvětlím. Nemám tušení, komu se mohu se svými obavami svěřit. Někdy mám pocit, že to nikoho nezajímá," pokrčila rameny.

Reklama

Související témata:

Související články

Němci zatím odmítají odpad z Libčevsi

Mluvčí ministerstva životního prostředí německé spolkové země Sasko-Anhaltsko v úterý prohlásila, že Německo neodstraní odpad z nelegální skládky v Libčevsi,...

Výběr článků

Načítám