Hlavní obsah

Nekrachujeme, veškeré závazky vyrovnáme, říká majitel Bohemia Energy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes milion zákazníků skupiny Bohemia Energy, která ve středu ukončila činnost, se podle majitele firmy nemusí obávat, že by přišli o tisíce korun, které firmě poslali na zálohách za energie nebo za přeplatky. Firma také odmítá, že by zkrachovala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Jiří Písařík, majitel a jednatel energetické skupiny Bohemia Energy

Článek

„Chceme všechny ujistit, že jim po konečném vyúčtování budou vráceny všechny přeplatky,“ ubezpečil v tiskovém prohlášení Jiří Písařík, majitel skupiny Bohemia Energy.

Odmítl zároveň, že by za koncem působení společnosti stál její krach. „Pro utlumení činnosti jsme se rozhodli právě z důvodu, aby k insolvenci nedošlo a my mohli vyrovnat veškeré závazky,“ dodal Písařík.

Společnost se také ohradila proti nařčením, že by zákazníky podvedla. „V žádném případě nelze hovořit o tom, že by se Bohemia Energy dopustila jakéhokoli podvodu. Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze,“ sdělila Hana Novotná, tisková mluvčí skupiny.

Společnost nyní čeká, až dostane k vyúčtování podklady od distributorů energií. Do skupiny patří kromě samotné Bohemia Energy také firmy Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie.

Mimořádný termín vyúčtování

„Nebude to roční vyúčtování, klienti je dostanou v mimořádném termínu,“ vysvětlila Novotná.

U prodejců energií se tvořily fronty zákazníků padlé Bohemia Energy

Ekonomika

Mluvčí také řekla, že do středy ještě probíhala dodávka energií, a zákazníci tedy mají zaplatit ještě zálohy za říjen, které podle ní pokrývají ještě říjnovou spotřebu.

„Ta bude rovněž předmětem konečného vyúčtování plateb, respektive v konečné faktuře zohledněna,“ uvedla Novotná.

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Energetickým regulačním úřadem ale ve čtvrtek zákazníkům Bohemia Energy doporučilo, aby počínaje čtvrtkem už nehradili žádné další zálohové platby za elektřinu a od neděle 17. října ani žádné další zálohy za plyn, jelikož k těmto datům skupina ztratí možnost energie dodávat.

Analytici: Problémy Bohemia Energy mohou teprve vyjít na světlo

Ekonomika

Podle Novotné je to však nešťastné, neboť někteří lidé mají inkaso nastavené třeba až na 20. října. Zákazníci, kteří podepsali s Bohemia Energy smlouvu teprve v minulých dnech, ale ještě jim nebyly zahájeny dodávky od Bohemie, však podle Novotné zůstávají u svého dosavadního dodavatele. „Požadavky na změnu dodavatele jsme zrušili a zároveň budeme tyto zákazníky informovat,“ podotkla mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám