Hlavní obsah

Nejstarším zastupitelem je sedmaosmdesátiletý penzista z Písecka

Praha

Nejstarším obecním zastupitelem se v letošních komunálních volbách stal sedmaosmdesátiletý Josef Pelikán z Minic na Písecku. Byl zvolen jedním z devíti zastupitelů v obci, kde je 34 voličů. Z nich tak bude v zastupitelstvu v podstatě každý čtvrtý.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nejmladších zastupitelů je podle volebního webu šest osmnáctiletých, většinou studentů. Pracujícím z nich je pouze automechanik Tomáš Plachý, lídr a jediný zvolený kandidát uskupení s názvem Plnou parou vpřed ve Ctiněvsi na Litoměřicku. V sedmičlenném zastupitelstvu, které jinak ovládlo sdružení Ctiněves - náš domov, tak bude asi v opozici

Stodvouletý Stanislav Spáčil (KSČM) z Křenovic na Vyškovsku si udržel alespoň pozici nejstaršího kandidáta v historii českých voleb. Ve své obci sice získal desítku preferenčních hlasů, což ho vyneslo z posledního místa kandidátky na třetí, do zastupitelstva se ale nedostal. Skončil jako druhý náhradník.

Průměrný věk zastupitelů se v porovnání s minulými komunálními volbami v roce 2006 nijak razantně nezměnil, pouze mírně se snížil pod hranici 46 let. Mužům a ženám voliči podle volebního serveru místa v obecních zastupitelstvech rozdělili v poměru 3:1, stejně jako před čtyřmi lety. Tehdy se do zastupitelstev dostalo 44 979 mužů a 14 928 žen. Letos se zastupitelkami obcí a měst stalo 15 675 žen, muži obsadili 43 958 míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám