Hlavní obsah

Nejpopulárnějšími politiky jsou Pavel Bém a Bohuslav Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Nejpopulárnějšími politiky jsou podle průzkumu společnosti STEM pražský primátor Pavel Bém z ODS a místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Na dalších místech žebříčku se umístili ministr zahraničí za Stranu zelených Karel Schwarzenberg a šéf ČSSD Jiří Paroubek. První pětici uzavírá ministr školství a místopředseda zelených Ondřej Liška.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Béma a Sobotku hodnotí kladně 49 procent dotázaných, Schwarzenberga 46 procent, Paroubka vnímá pozitivně 43 procent respondentů a ministra Lišku o jedno procento méně.

Pražský primátor Pavel Bém (ODS)foto: Právo/Petr Hloušek

Z předsedů parlamentních politických stran si o čtyři procentní body pohoršil předseda Strany zelených Martin Bursík, jehož popularita klesla na 35 procent. Jeho stranická rivalka Dana Kuchtová si naopak o čtyři procentní body polepšila a na přelomu srpna a září, kdy výzkum probíhal, ji pozitivně vnímalo 40 procent dotázaných.

.:Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotkafoto: PRÁVO/Petr Hloušek

Z předsedů parlamentních politických stran se nejvyšší popularitě těší již zmiňovaný šéf ČSSD Paroubek, následován Bursíkem. Oproti minulému měsíci si o jeden procentní bod polepšil předseda KSČM Vojtěch Filip, kterého hodnotí kladně 31 procent respondentů. Premiéra a předsedu ODS Mirka Topolánka vnímá pozitivně čtvrtina lidí, šéfa lidovců Jiřího Čunka, 17 procent dotázaných.

Pořadí nejpopulárnějších politiků (v procentech)
PořadíOsobnost9/069/079/08
1.P. Bém536049
2.B. Sobotka455149
3.K. Schwarzenberg-3646
4.J. Paroubek404243
5.O. Liška--42
6.Z. Škromach364241
7.D. Kuchtová213040
8.P. Bendl393836
9.V. Parkanová564436
10.M. Hašek--35
Zdroj: STEM

Největší ztrátu sedmi procentních bodů zaznamenala ministryně obrany Vlasta Parkanová, jejíž popularita se snížila o sedm procentních bodů v září ji pozitivně vnímalo 36 procent lidí.

Na popularitě politiků ODS se negativně projevila kauza bývalého poslance Jana Moravy. Petr Gandalovič, Alexandr Vondra i Jiří Pospíšil ztratili mezi třemi a čtyřmi procentními body.

Mezi stoupenci vlastní strany se největší oblibě těší tradičně předseda komunistů Vojtěch Filip, kterého kladně hodnotí 92 procent příznivců KSČM. Šéfa zelených vnímá pozitivně 81 procent stoupenců zelených. Následují Jiří Paroubek a Mirek Topolánek, jejichž popularita mezi stranickými příznivci je 75, respektive 69 procent. Pouze 46 procent stoupenců KDU-ČSL vnímá pozitivně předsedu Jiřího Čunka.

Průzkumu se zúčastnilo 1354 obyvatel ČR starších 18ti let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám