Hlavní obsah

Nejezdí vlaky, nefunguje elektřina. Následky bouřky se stále nepodařilo vyřešit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Energetici prakticky celý víkend pracují na odstraňování následků bouřek, které zasáhly Česko v noci z pátku na sobotu. Kvůli nim nefunguje v desítkách domácností především v Jihočeském kraji stále elektřina, a to i přesto, že se dodávky proudu podařilo částečně obnovit. Výpadek proudu se týká také vlakových spojů, některé linky jsou stále mimo provoz.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od pátečního večera do sobotního ránaVideo: ČHMÚ

 
Článek

Zatím se nepodařilo obnovit dodávky elektřiny především na Českokrumlovsku v okolí Malont a na Prachaticku kolem Želnavy. Uvedl to mluvčí distribuční společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Podle předběžných odhadů zůstává bez elektřiny asi stovka domácností. "Na odstraňování závad stále pracujeme. Pokusíme se vše zvládnout během dneška (neděle, pozn. red.). Nemůžeme ale vyloučit, že některé lokality zůstanou bez dodávek i v pondělí. Ale jednalo by se patrně jen o rekreační objekty, kde není stálý odběr," uvedl Vácha.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hasiči měli po bouřkách plné ruce práce.

Kvůli popadaným stromům a zpřetrhanému trakčnímu vedení nadále nejezdí některé železniční spoje. To se týká úseků Počátky - Veselí nad Lužnicí, Jílovice - České Velenice, Summerau - Velešín a Rybník - Lipno nad Vltavou. Na zasažených místech cestující přepravuje náhradní autobusová doprava.

Bouřka a silný vítr vyvrátily v noci na sobotu desítky tisíc stromů na Šumavě. Polomy zasáhly především oblast v okolí Nové Pece a Stožce na Prachaticku, kde leží přes cesty mnoho popadaných stromů. Šumavský národní park proto podle svého mluvčího Jana Dvořáka doporučuje návštěvníkům, aby v těchto dnech nevstupovali na turistické trasy v dané oblasti.

Foto: Pavel Orhoz, Právo

Silný vítr vyvracel na jihu Čech stromy například i v Žáru na Novohradsku.

Silný vítr a bouřky postihly v pátek večer i západní Čechy, hasiči v Plzeňském kraji museli v pátek večer vyjíždět ke 40 událostem, zejména padlým stromům na silnici. Ke zranění ani ke škodám nedošlo, všechny překážky na vozovkách už jsou odstraněné.

V Karlovarském kraji, kde také meteorologové hlásili velmi silné bouřky a vysoký stupeň nebezpečí, bylo zásahů výrazně méně, než se čekalo. „Bouřky a vítr se podél hranice oproti prognózám stočily hlavně do jižních Čech,” uvedli tamní hasiči.

Foto: Jitka Götzová

Následky bouřky v Kubově huti

Reklama

Související témata:

Související články

Po bouřkách je část jižních Čech bez proudu

Na jihu Čech se po noční bouřce nepodaří v některých oblastech obnovit dodávky elektřiny ani do nedělního rána. Bez proudu jsou stále tisíce domácností. Právu...

Výběr článků

Načítám