Hlavní obsah

Nečas řekl, koho by si přál za místopředsedy, delegáti mu je zvolili

– Praha • Aktualizováno
Novinky, jas, alt, luk

Předseda ODS Petr Nečas podpořil v boji o posty místopředsedů Jiřího Pospíšila, Alexandra Vondru, Pavla Drobila a Pavla Blažka. Před volbou požádal delegáty, aby podpořili právě jmenovanou čtveřici. Ti tak učinili a jmenované do vedení strany zvolili.

ODS zvolila čtveřici místopředsedůVideo: ČTK

 
Článek

Zástupce brněnské ODS Blažek dostal 420 hlasů. Před delegáty přišel s rázným moravským projevem a po zvolení řekl, že si výrazný dialekt hodlá za každou cenu uchovat, aby si na tu Moravu lidé zvykali.

Ve vedení strany jsou ze šesti lidí čtyři zástupci z Moravy.

Blažek nestojí o žádný vládní post a řekl, že bude tím, kdo bude mít na starosti chod strany.

Po zvolení spokojeně konstatoval, že i ti delegáti, kteří se na něj při jeho předvolebním projevu neusmívali, se již po zveřejnění výsledků usmívají.

Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Blažek

Severomoravský Pavel Drobil a zástupce plzeňské ODS Jiří Pospíšil získali 402 hlasů. Vůbec největší podporu (434 hlasů) měl exministr Alexandr Vondra, který přitom před začátkem kongresu nebyl velkým favoritem, jen Nečas říkal, že by si ho ve vedení přál.

Zvolený tým předseda komentoval tak, že je přesně podle jeho představ. Řekl, že vedení se ještě v neděli večer sejde a probere případné změny ve vyjednávacím týmu o nové vládě.

Foto: Petr Horník, Právo

První místopředsedkyně Miroslava Němcová a Alexandr Vondra. Zvolení obou bylo překvapením.

Nové vedení ODS
funkcekraj
předseda
Petr NečasZlínský
1. místopředsedkyně
Miroslava NěmcováVysočina
Místopředsedové
Pavel BlažekJihomoravský
Pavel DrobilMoravskoslezský
Jiří PospíšilPlzeňský
Alexandr VondraÚstecký

Po zvolení místopředsedů pozval svůj nový tým na pódium a poděkoval odcházejícím místopředsedům Ivanu Langerovi, Petru Bendlovi a Petru Gandalovičovi.

Vodrážka je poraženým mužem kongresu

Ve volbě tak neuspěli Milan Cabrnoch, Martin Kuba a především dosavadní první místopředseda strany David Vodrážka. Ten se tedy nestal ani řadovým místopředsedou a Praha nemá ve vedení ODS žádného zástupce. Ještě v sobotu bylo zvolení Vodrážky považováno za hotovou věc. Jeho projev před volbou prvního místopředsedy byl však považován za slabý.

Kolik získali kandidáti na místopředsedy hlasů
Alexandr Vondra434
Pavel Blažek420
Pavel Drobil402
Jiří Pospíšil402
David Vodrážka167
Milan Cabrnoch127
Martin Kuba124
Foto: Petr Horník, Právo

Pavel Drobil

Nominaci před volbou získala i poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Černochová později uvedla, že Praha má svého nominanta v podobě Davida Vodrážky, kterého ona podporuje. Sama proto nominaci odmítla.

Senátor Jaroslav Kubera vznesl návrh zredukovat do budoucna počet místopředsedů. Nečas následně opáčil, že bez změny stanov by tento návrh nepodporoval.

Blažek nemá vládní ambice

Jako první z navržených kandidátů oslovil delegáty šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Zdůraznil, že na rozdíl od minulosti nemůže kandidátům stačit výzva návratu ke kořenům a adorace Václava Klause. Strana podle něj potřebuje být ukotvena i ideově. Nečas u Blažka zdůraznil, že nemá vládní ambice a chce se věnovat chodu strany.

Také Milan Cabrnoch konstatoval, že ani on nemá vládní ambice a nabídl se, že by straně vedl její volební kampaň.

Drobil ve svém projevu řekl, že ODS nemůže mít jiné ambice, nežli být hegemonem pravice. "Sešikujme se za Petrem Nečasem," vyzval Drobil k obnově jednoty ODS.

Šéf jihočeské ODS Martin Kuba nabídl delegátům odvahu, otevřenost a pracovitost. Oba jeho projevy delegáti označovali za slabé.

Pospíšil ve svém projevu připomněl, že ODS nesmí zapomínat vysvětlovat svůj program, neboť to vede ke ztrátě důvěryhodnosti. Vyzval i k lepšímu výběru kandidátů, když upozornil na množství vykroužkovaných nominantů při posledních volbách.

S krátkým projevem vystoupil i Vodrážka, který pogratuloval Němcové a nabídl straně své služby a zkušenosti. Nabídl pracovitost, spolupráci a slušnost.

Vondra označil dění na kongresu za důkaz toho, demokracie funguje. Lidé v ODS se podle něj nesmějí bát mít vlastní názor. Vondra zdůraznil, že nechce šplhat do žádné funkce, ale má obavy o budoucnost strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám