Hlavní obsah

Nástup za 60 a kilometr až za 36 korun. Praha zvýšila maximální ceny taxi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští radní v pondělí schválili zvýšení maximálních cen za kilometr jízdy taxi z 28 na 36 korun. Zvýší se i další sazby a vznikne i ceník pro elektrické vozy taxislužby. Změny vstoupí v platnost od února.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nástupní sazba stoupne z 40 na 60 korun a minuta čekání vyjde místo dosavadních šesti na sedm korun.

Nový ceník zahrnuje poprvé také regulaci cen taxislužby provozované elektromobily. Nástupní sazba pro ně bude 70 korun, čekací doba sedm korun za minutu a za kilometr jízdy cestující zaplatí maximálně 39 korun. Důvodem jiných cen než u vozů se spalovacími motory je podle materiálu vyšší cena elektromobilu splňujícího nároky na výkon taxislužby.

Zvýšení cen poprvé od roku 2006

V minulosti část taxikářů žádala zvýšení cen v Praze svými protesty. Někteří z nich si pak v rozporu s nařízením města účtovali za jeden kilometr až 99 korun.

Kromě klasických taxi je možné v Praze využívat takzvanou alternativní taxislužbu. Zákazníci si objednávají vozy prostřednictvím aplikací a platí předem danou cenu. Podle loňského průzkumu Svazu obchodu a cestovního ruchu zhruba polovina Pražanů, kteří jezdí vozem taxi, vyzkoušela v posledních třech letech alternativní taxislužby. Využívají je kvůli nižší ceně přepravy, možnosti platit kartou či dostupnosti.

Sazby pro taxislužbu v metropoli se naposledy měnily v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám