Hlavní obsah

Nové BVP nebudou. Z největšího nákupu v historii české armády sešlo

Aktualizováno

Ministerstvo obrany nebude pokračovat v historicky největším nákupu 210 bojových vozidel pěchoty za 52 miliard korun. Důvodem je, že ani jedna ze tří zbrojařských firem nesplnila všechny požadavky ministerstva.

Foto: Jan Kouba/army.cz

Bojové vozidlo pěchoty na archivním snímku

Článek

„Závěr patnáctičlenné komise je jednoznačný a jednomyslný – nabídky všech tří uchazečů nejsou na základě předložených odpovědí/podkladů hodnotitelné, protože ani jedna nesplňuje všechny požadavky zadavatele,“ řekl v pátek Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Podle něj expertní komise v těchto dnech ukončila posouzení nabídek, které ministerstvo převzalo 1. září. Možnými dodavateli byly firmy BAE Systems (Švédsko) s vozidlem CV90, GDELS (Španělsko) s vozidlem ASCOD a Rheinmetall Landsysteme (Německo) s vozidlem Lynx.

Modernizace české armády láká světové zbrojovky

Domácí

„Identifikované nedostatky se týkají například chybějících či nepřesných údajů k technickým vlastnostem nabízených vozidel nebo neúplných informací ke spolupráci s českým obranným průmyslem,“ podotkl mluvčí.

Dodal, že komise tudíž nebude dále posuzovat a zejména hodnotit stávající nabídky dodavatelů, o čemž byly firmy informovány v pátek odeslaným dopisem.

Právu také řekl, že nemusí jít o úplný konec zakázky, záleží prý na tom, jak se k nákupu BVP postaví příští vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám