Hlavní obsah

Naganský expres míří do muzea

Právo, Aleš Fuksa

Záchrana „Naganského expresu“ se po několika letech blíží k finále. Čtyřicetitunový letoun Tupolev TU-154, jímž se před 20 lety vraceli čeští hokejisté z olympiády, kde získali zlaté medaile, přemístí v blízkých dnech nadšenci, kteří ho zachránili od sešrotování, do prostor Leteckého muzea v Kunovicích na Slovácku.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Martin Hrabec u legendárního „Naganského expresu“.

Článek

Bývalý prezidentský speciál má za sebou cestu z Prahy do Kunovic, pak stál u kunovického letiště, kde na něm pracovali nadšenci z řad fanoušků letectví a letecké historie, a nyní ho čeká finální cesta, kdy se začlení mezi exponáty v blízkém Leteckém muzeu v Kunovicích.

Stane se tak první březnovou sobotu, jak Právo informoval šéf muzea Martin Hrabec, který je jedním z lidí, kteří se v záchraně stroje angažují.

Konečný termín přesunu je oproti původně plánovanému datu o několik dnů posunutý. Dosud totiž bylo neobvykle teplé počasí, kvůli kterému dostatečně neztvrdla travnatá plocha v areálu muzea.

„Naganský expres“ projíždí ČeskemVideo: ale, Novinky

I když by aktuální ochlazení a mrazy měly ještě nějakou dobu vydržet, parta nadšenců z leteckého muzea je raději připravena i na variantu převozu při měkkém podloží.

„V první fázi přesuneme letoun po zpevněných asfaltových plochách v areálu aeroklubu až po vjezd do muzea pomocí těžké kolové techniky. Asi dvousetmetrový terénní přesun přes nezpevněné plochy muzea až po nové zpevněné stání bude následně možný s těžkou pásovou mechanizací. Pak už bude jen potřeba stroj umístit na zpevněnou plochu,“ popsal vše Hrabec.

Muzeum čekají úpravy a nové oplocení

Po umístění letounu na zpevněné stání muzeum upraví terén a také nově oplotí zvětšený areál. Zároveň musejí nadšenci nově rozmístit stávající exponáty.

„Musíme vše stihnout tak, aby mohlo být muzeum otevřeno v každoročním termínu 1. dubna. Čeká nás tedy opravdový závod s časem,“ konstatoval šéf muzea.

Přemístěním tupolevu však práce s „Naganským expresem“ nekončí. „Čeká nás připojení vnějších částí křídel, nýtování přechodových krytů a dodělávky exteriéru i interiéru. Umístíme k němu vstupní a výstupní schody a vytvoříme zázemí u tohoto letadla,“ doplnil Hrabec.

Po otevření muzea si návštěvníci budou moci letoun prohlédnout a osahat, ale zatím jen zvenčí. „Naše parta bude stále usilovně pracovat na dokončení montáže letounu tak, aby byl zpřístupněn i jeho interiér pro veřejnost co nejdříve, a to už během letošní muzejní sezony 2018,“ uvedl Hrabec.

Reklama

Výběr článků

Načítám