Hlavní obsah

Nadešel nejkratší den v roce, začíná astronomická zima

Aktualizováno

Třebaže se má dle předpovědí meteorologů v nejbližších dnech výrazně oteplovat, začíná v pondělí v 18:45 astronomická zima. Na tento den, kdy je vůbec nejdelší noc v celém roce, toužebně čeká mnoho lidí. Ani ne tak proto, že Slunce dosáhne obratníku Kozoroha, nýbrž proto, že dny se začnou zvolna prodlužovat.

Článek

Slunovraty byly odjakživa příležitostí pro oslavy a ceremonie v rozličných kulturách. Lidé oslavovali zimní slunovrat jako přelom, který jim přinášel delší den. Noc však začne zkracovat jen velmi pozvolna a ubývat bude až do Nového roku pouze večer.

Lidové pranostiky ukazují pozvolnost, s níž se den prodlužuje různými přirovnáními. A tak zatímco "na boží narození" se den prodlouží pouze "o bleší převalení", o pár dní později, přesněji na Nový rok, již předkové připodobnili míru prodloužení dne ke slepičímu kroku.

V úterý přijde oteplení

Ještě před příchodem roku 2010 slibují meteorologové výrazné oteplení. Zatímco v pondělí očekávají meteorologové teploty v rozmezí minus osmi a minus čtyř stupňů Celsia, v úterý by se měla teplota pohybovat již mezi nulou a čtyřmi stupni.

Velmi podobně by mělo být i ve středu a na Štědrý den. V případě dešťových či smíšených srážek varují meteorologové řidiče před tvorbou ledovky. V této souvislosti vydali meteorologové i výstrahu.

V předvečer Štědrého dne lze spatřit meteorický roj 

Nynější zimní slunovrat lidem zpestřuje meteorický roj Ursaminoridy (Ursidy), který vrcholí 23. prosince, ale aktivní je již několik dní předem.

Opakem zimního slunovratu je slunovrat letní. Letos byl 21. června v 06:43. V tu dobu dosáhlo Slunce obratníku Raka a poté se opět vracelo k rovníku a postupovalo na své zdánlivé dráze po obloze dále k obratníku Kozoroha. Den je o letním slunovratu nejdelší a noc naopak nejkratší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám