Hlavní obsah

Na webu se objevily maturitní testy z matematiky a češtiny

Právo, jim

Na internetu se v pátek už necelou hodinu po skončení celostátní maturitní zkoušky z matematiky objevily kopie testů. Kromě matematiky jsou ke stažení i testy z češtiny. Tuto zkoušku dělali studenti ve středu. Obě zkoušky již proběhly, a tak Cermat jejich šíření na webu nevzrušuje. Varuje jen před přílohami s klíči k testům s tím, že „správné“ odpovědi nejsou Cermatem certifikovány.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Společnosti Cermat, která státní maturitu organizuje únik na web nijak zvlášť nevadí.

Článek

„Někdo to vzal velice rychle, testy z matematiky byly na internetu během hodiny poté, co testy skončily. Ale pokud se to objeví už v průběhu toho, kdy ta zkouška běží, tak už nám to nevadí, protože tou dobou ty testy dělají všechny děti,“ sdělil Právu Petr Habáň, mluvčí Cermatu, který státní maturity organizuje.

„Podle toho, co jsem viděl, tak to dělají děti, v jednom případě je to práce učitele, protože oni si tu matematiku udělají, naskenují a posílají do škol. Je vidět, že to je naskenované. To je vcelku jedno, odkud to pochází,“ řekl Habáň.

Testy zveřejňované na internetu ještě loni Cermat trápily. Oháněl se autorským zákonem s tím, že vypracování testů je nákladné a po jejich zveřejnění už jsou nepoužitelné do budoucna.

„Letos tomu necháváme volný průběh. Hlavně asi na základě tlaku veřejnosti jsme se dohodli, že testy budeme v prvních letech zveřejňovat,“ vysvětlil Habáň, proč si dnes už se zveřejňováním testů vrásky nedělají.

Studenti chtějí vědět, jak test kdo řešil

„Rozumím tomu, že si maturanti chtějí například mezi sebou sdělit dojmy. Zájem dětí je asi pochopitelný, chtějí si sdělit, jak to kdo řešil. Jenom varujeme, že ty výsledky, co kolují po internetu, nejsou od nás,“ upozornil Habáň. Kompletní maturitní zkoušky s výsledky hodlá Cermat zveřejnit až 15. května.

Habáň také varoval, že loni někdo rovněž zveřejnil testy, ale jejich obsah upravil. „Tím nás chtěl vyloženě poškodit. Objevil se test, ale ty otázky byly upraveny,“ dodal Habáň.

Testy na internetu nikomu nepomohou a ani Cermatu nedělají žádnou škodu. Podle Habáně se nyní správci maturit nejvíce obávají, že někdo zveřejní testy z předmětů, které ještě neproběhly. Problém by nastal, pokud by se na internetu objevily například testy z němčiny - zkouška z ní začíná až v pondělí. Cermat je prý sice připraven takovou situaci řešit, ale je třeba ji podchytit včas. Kvůli tomu Cermat provozuje rozsáhlý monitoring, který hlídá mimo jiné i sociální sítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám