Hlavní obsah

Na výměnu řidičáků zbývá posledních 100 dní

Řidičské průkazy vydané od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004 si musí jejich majitelé vyměnit ještě letos, a to nejpozději do 31. prosince. Pokud to nestihnou, jejich řidičák nebude od Nového roku platit a riskují tak, že už nebudou moci usednout za volant.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

O výměnu řidičáků není na pardubickém magistrátu velký zájem.

Článek

Téměř 50 tisíc řidičských průkazů si musejí nechat do konce roku vyměnit řidiči v Moravskoslezském kraji. Nejvíce, téměř 14 tisíc, Ostravané. Kdo to za zbylých 97 dní nestihne, od 1. ledna 2014 nesmí na silnici. Podle informací z odborů dopravy se řidiči k přepážkám nijak nehrnou. I když do konce předepsaného termínu zbývají necelé čtyři měsíce, fronty se netvoří.

„Pokud ale lidé nechají tuto záležitost na poslední chvíli, tak budou muset počítat s frontami a dlouhým čekáním,“ řekl vedoucí oddělení dopravy českotěšínského městského úřadu Tomáš Hloušek. Předejít nejasnostem chtějí v Bohumíně, kde vymysleli speciální webovou aplikaci, která poradí, koho se výměna oprávnění týká.

Kdo to do konce roku nestihne, tak v příštím roce zaplatí za výměnu 50 korun
Jaroslav Vávra, vedoucí odboru dopravy v Opavě

„Na webu města jsme vytvořili vyhledávací pole, které jsme propojili s aktuální databází řidičů z odboru dopravy. Stačí tak zadat číslo řidičáku a jeho majitel se okamžitě dozví, jestli si ho musí, nebo nemusí vyměnit,“ popsal informatik Jiří Rozsypal z bohumínské radnice. „Jde o náš nápad. Nevíme o tom, že by nějaké jiné město něco podobného vytvořilo. Budeme proto rádi, když se tím ostatní inspirují,“ upřesnila tajemnice bohumínského městského úřadu Dagmar Fialová.

„Ze zkušenosti z let minulých odhaduji, že se dobrá polovina lidí, kterých se výměna týká, vůbec nedostaví. Kdo to do konce roku nestihne, tak v příštím roce zaplatí za výměnu 50 korun,“ řekl vedoucí odboru dopravy v Opavě Jaroslav Vávra.

Ani v Olomouci řidiči, kterých se to týká, s výměnou řidičského průkazu příliš nepospíchají.

„Vyměnit by si jej mělo u nás letos přibližně 11 500 řidičů, do konce června jich tak učinilo 3104, momentálně jich schází vyměnit téměř osm tisíc,“ řekla Právu v úterý vedoucí oddělení evidence řidičů olomouckého magistrátu Hana Kuchařová. Lidí chodí podle ní na výměnu maximálně několik desítek denně.

Koncem roku bude stres, přesčasy, možná i předvánoční víkendy. Jsme lidem za blbce. Kupeckými počty spočítáno – nemůže se to už stejně stihnout
úřednice pardubického magistrátu

„Je to nárazové. Lidé jsou pořád zvyklí na úřední pondělí a středu, v úterý a čtvrtky, kdy máme otevřeno až do půl čtvrté odpoledne, jich chodí jen málo,“ poznamenala Kuchařová. Podle ní lze očekávat, že největší nápor nastane až kolem Vánoc. Mnozí řidiči podle ní zřejmě ani nemají zájem stihnout výměnu do konce roku.

„Jsou to ti, kteří mají řidičák v šuplíku a říkají si, stejně nejezdím a řidičský průkaz si budu moci v klidu vyměnit i po Novém roce. Mají pravdu, protože o řidičské oprávnění s koncem roku nepřijdou, vystaví se jen možnosti postihu, pokud je policisté přistihnou za volantem či řidítky motorového vozidla bez platného dokladu,“ dodala Kuchařová.

Někde je klid

Pouze čtyři lidé čekali včera po poledni na pardubickém magistrátu na oddělení řidičských oprávnění na vyřízení své žádosti. Dva přišli požádat o výměnu, třetí chtěl jen vědět, kolik má bodů na svém kontě, a čtvrtý si spletl oddělení. Přestože dojem pohody poněkud zkreslovali žadatelé, kteří se ráno objednali přes internet, čekací doba nepřesahovala půlhodinu.

„Než začnou šílet média, že se to nestihne, že jsou mnohahodinové fronty a kdo nebude mít papíry, nesmí za volant, je to v pohodě. Až televize vyvolají hysterii, bude to masakr,“ prorokoval 72letý Josef Klepal.

„Už jsem měl pět řidičáků. Nejdříve knížečku v červeném plátně, pak v růžovém plastu, pak jsem musel dvakrát měnit kartičku, protože jsem si nechal narůst knírek. Teď je snad už naposledy,“ doufá Klepal. Úřednice se nenudily, ale větší zájem řidičů by teď přivítaly.

„Koncem roku bude stres, přesčasy, možná i předvánoční víkendy. Jsme lidem za blbce. Kupeckými počty spočítáno – nemůže se to už stejně stihnout,“ řekla Právu s prosbou o zachování anonymity jedna z nich.

Žádná rezervace

V Praze musí asi 60 tisíc řidičů ještě do konce roku vyměnit svůj průkaz. Pražští řidiči ovšem narážejí na to, že čas výměny si prakticky nelze rezervovat předem. Díky internetu se to měsíčně podaří asi dvěma stovkám z nich. Ostatním nezbývá než se osobně dostavit do přízemí Škodova paláce, vzít si pořadové číslo a čekat, až se objeví na světelné tabuli.

„Bez předchozího objednání bývá denně v registru řidičů v Jungmannově ulici vyřízeno téměř dva tisíce klientů,“ sdělila Právu Králová. Je třeba počítat s tím, že nový průkaz bude vznikat 20 dnů a stojí 50 korun. Za expresní vyřízení je třeba zaplatit pětistovku. V případě, že jde podat žádost někdo jiný, je třeba mít plnou moc. Ta musí být pro vyzvednutí nového průkazu ověřená.

Reklama

Výběr článků

Načítám