Hlavní obsah

Na vnitru chystají místo pro aktivního policistu, byl by teprve druhým

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo vnitra vyhlásilo v první půlce listopadu neobvyklé výběrové řízení. Hledá v něm aktivního policistu, který má podle zjištění Práva nastoupit k současnému náměstkovi ministra vnitra Radka Johna (VV) pro strategie Michalu Morozovi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Právo má zadání tendru k dispozici. Vyplývá z něj, že policista má být zařazený ve druhé nejvyšší platové třídě, tedy na stejné úrovni jako např. krajští policejní ředitelé nebo šéfové elitních celostátních útvarů.

Na starost má mít „komplexní koordinaci zpracování koncepčních materiálů potřebných pro zajišťování bezpečnosti státu". Mluvčí resortu Pavel Novák v této souvislosti uvedl, že policista se bude na ministerstvu podílet na vytvoření koncepce ombudsmana policie. Tento institut zmínil John jako jedno z jím chystaných protikorupčních opatření.

V požadavcích výběrového řízení na místo vrchního rady na ministerstvu je přitom stanoveno, že uchazeč o tuto funkci musí mít několikaleté zkušenosti z Inspekce policie, a to včetně vedoucích funkcí.

Policejní inspekce je přitom důležitá instituce, do jejíhož nejužšího vedení bude muset John kvůli rezignaci dosavadního šéfa Zdeňka Pelce v nejbližší době nominovat nové lidi.

O přestupní stanici prý nejde

Ředitele inspekce přitom jmenuje na návrh ministra vláda, nicméně jeho náměstka už může vybrat šéf resortu sám. A bez výběrového řízení může sáhnout právě jen do desáté platové třídy.

Spekulace o tom, že by nově vypsané „policejní“ místo na ministerstvu bylo ve skutečnosti přestupní stanicí na cestě do vedení inspekce, ale ministerstvo důrazně popřelo.

„Jelikož jednou ze zvažovaných variant je zařazení institutu ombudsmana policie ve struktuře Inspekce policie, hledáme člověka, který má zkušenosti s fungováním Inspekce policie,“ odůvodnil požadavky na inspekční praxi Novák. Zároveň doplnil, že nový ředitel inspekce bude vybrán v souladu se zákonem ve standardním výběrovém řízení.

Teprve druhý aktivní policista

Nový policejní důstojník měl podle zadání tendru nastoupit na vnitro k prvnímu prosinci, podle Nováka se ale výběrové řízení teprve vyhodnocuje, a nástup tak byl odložen. Kolik lidí se do výběrového řízení přihlásilo a o koho konkrétně se jedná, vnitro nesdělilo.

Jeho vítěz přitom bude teprve druhým aktivním policejním důstojníkem, který za poslední léta bude působit v nejvyšších patrech do té doby zcela civilního ministerstva vnitra. Prvním byl někdejší dlouholetý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous, který se loni stal za ministra Martina Peciny (ČSSD) jeho prvním náměstkem. Po příchodu Johna na vnitro odešel na post náměstka ředitele policejní ochranné služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám