Hlavní obsah

Na Šumavě naměřili přes 18 stupňů, sněhu je prý nejméně za 35 let

Výjimečně teplou polovinu února zaznamenali v sobotu v jižních Čechách. Na mnoha místech padly teplotní rekordy. Nejvíce bylo na Šumavě, v Černé v Pošumaví, v 13:40 naměřily přístroje jarních 18,1 stupně Celsia. Padl tak rekord z roku 1994.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nejstarší maximum dne bylo překonáno ve Vyšším Brodě, a to z roku 1974. Tehdy tam naměřili 12,6 stupně, tuto sobotu o 3,8 více. Rekord padl také v Lenoře, kde teplota vzduchu stoupla k 16,4 stupně Celsia, řekl českobudějovický meteorolog Martin Modlitba.

Podle internetových map aktuálních teplot bylo v sobotu na jihu Čech zřejmě nejtepleji. Na nejvyšším vrcholu Šumavy Churáňově naměřili skoro 14 stupňů, i když v roce 1961 tam bylo 15. února tepleji. Dosavadní zima je podle Modlitby netypická, teplotně nadprůměrná, srážkově podprůměrná.

Podle amatérského šumavského meteorologa Antonína Vojvodíka je zima nejchudší na sníh za posledních 35 let. Neobvykle malé množství sněhu potvrzují i měření pracovníků Informační a strážní služby Národního parku Šumava, vlekaři i lyžaři.

Teplo i v příštích dnech

Výška sněhu se na území parku měří od roku 1992. Nejvíce sněhu je teď na Březníku u Modravy, a to zhruba 45 centimetrů, a na Trojmezí, kde je 40 až 70 centimetrů. Ve srovnání s únorem roku 1999, kdy Vojvodíkovi na Březníku zapadala sněhem tři metry vysoká meteorologická stanice, je podle něj letošní sněhová nadílka velice skromná.

Vysoké teploty budou pravděpodobně panovat i v následujících dnech. Podle dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu se budou teploty držet převážně nad bodem mrazu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám