Hlavní obsah

Na sto členů ČSSD na Litoměřicku opouští stranu, většina míří za Zemanem

Právo, Novinky, Rudolf Prchal, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litoměřice

Řady ČSSD na Litoměřicku opouští v těchto dnech zhruba stovka lidí, mezi nimi i bývalý poslanec a starosta Podsedic Robert Kopecký. Důvodem je podle Kopeckého zklamání a deziluze ze sporů, které už několik měsíců ovládají sociální demokracii na Litoměřicku.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Jeden z rezignujících členů vedení litoměřické ČSSD, starosta Podsedic Robert Kopecký na snímku z doby, kdy byl poslancem.

Článek

Na jedné straně tu stáli dlouholetí členové semknutí kolem Kopeckého, na straně druhé jsou podle něj lidé kolem krajského šéfa ČSSD Petra Bendy.

"K dnešnímu dni již nejsou členy nebo budou v blízké budoucnosti vyškrtnuti kvůli úmyslnému neplacení stranických příspěvků,“ řekl ve středu Právu Kopecký o nespokojených sociálních demokratech. 

Myslím, že si ČSSD zadělala na pěkný problém.
Robert Kopecký

Podle něj tak prořídnou organizace Litoměřice 2, Velemín, Roudnice nad Labem či Podsedice.

"Od 1. prosince jsem členem Strany práv občanů, kterou založil Miloš Zeman. Za mnou jde zatím 120 lidí, založili jsme již tucet místních organizací. Myslím, že si ČSSD zadělala na pěkný problém. Soc. dem. jsem tak opustil po 18 letech. Teď s ní budu tvrdě bojovat,“ dodal Kopecký. 

Vrací i čestnou plaketu

Podle něj se na důkaz nesouhlasu s jednáním ČSSD rozhodl bývalý předseda seniorů Vladimír Neugebauer z Pnětluk na Lounsku vrátit Jiřímu Paroubkovi čestnou plaketu ČSSD.

Spory dvou křídel v ČSSD na Litoměřicku vyvrcholily na červencové okresní konferenci, kde se vybírali lidé na kandidátku pro předčasné parlamentní volby.

Černé duše ČSSD?

Na konferenci se údajně dostali i lidé, které nikdo nevolil, a pomohli zvolit kandidátku, sesadit dosavadní vedení okresní organizace a zvolit nové. Vedení strany pak platnost zvolené kandidátky potvrdilo, přestože kontrolní komise označila celou konferenci za neplatnou.

Událost nápadně připomíná problém s černými dušemi, se kterým se potýká konkurenční ODS. Její krajské organizace vysílají na kongresy určitý počet delegátů přímo úměrný počtu členů v jednotlivých oblastech. Proto krajští vůdci přijímali do svých řad za úplatu lidi, kteří se stranou neměli nic společného, aby tak posílili svůj vliv na celostátních jednáních.

Někteří členové vedení ODS na letošním kongresu v listopadu upozorňovali, že problém černých duší se netýká jen jejich strany ale i ČSSD a dalších stran.

Paroubek: Odchod Kopeckého mě mrzí

Šéf ČSSD a ústecký poslanec Jiří Paroubek uvedl, že odchod Kopeckého ze soc. dem. ho mrzí. "Pan Kopecký, jak jsem slyšel, odešel ze soc. dem. dnes v naprostém klidu. S ním odešlo několik lidí, takže stovka je skutečně přehnaná. Lidé přicházejí a odcházejí, osobně mě to mrzí, ale celá kapitola našeho bývalého poslance u nás se tímto uzavírá,“ řekl Paroubek Právu.  

Také předsedu ústecké krajské organizace ČSSD a Paroubkova poslaneckého asistenta Petra Bendu rozhodnutí Kopeckého mrzí. "Ale musím ho respektovat. Vnímám různost názorů mezi lidmi, ti mohou měnit i své politické postoje. Vždy jsem si ho vážil jako dobrého poslance i starosty Podsedic,“ sdělil včera Právu Benda. 

Reklama

Výběr článků

Načítám