Hlavní obsah

Na Staroměstském náměstí zazněla ostrá kritika církevních restitucí

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Staroměstském náměstí v Praze se v sobotu konalo shromáždění, které si připomnělo 597. výročí upálení mistra Jana Husa. Na akci zazněla ostrá kritika církevních restitucí. Spisovatelka Lenka Procházkové stojí za peticí papeži, který by mohl restituce zvrátit, kdyby majetek odmítl.

Foto: Petr Janiš, Právo

Spisovatelka Lenka Procházková při vystoupení na Staroměstském náměstí

Článek

Spisovatelka Lenka Procházková označila restituce, schválené v den výročí boje na Bílé hoře, za počátek nové rekatolizace a novou dělbu kořisti. Kritika Procházkové byla nemilosrdná. Poukázala na fakt, že tři poslanci ODS vyměnili svůj hlas proti církevním restitucím za trafiky a teď je vyšetřuje policie. Noví poslanci pak pro zákon bez okolků zvedli ruce. „Připomíná to období druhé republiky, kdy katolická církev pomáhala nastolení fašistického režimu,“ prohlásila Procházková. Papež Pius XII. mlčel a nikdy neprotestoval proti zatýkání svých bratrů ve víře. „Nikdy neexkomunikoval katolíky Hitlera, Himmlera či Bormanna,“ řekla Procházková.

Foto: Petr Janiš, Právo

Hesla proti církevním restitucím

"Okradeni jsme byli my všichni," řekla Procházková, podle níž představitelé katolické církve zneužívají Ježíše Krista "jen jako logo". "Jak může zloděj pozvedat morálku?„ ptala se Procházková. Hus podle ní naopak pozvedl "laťku mravnosti až do nebe."

Procházková řekla, že není ateistka. „Království dobré vůle a lásky není zpoplatněno,“ uvedla v narážce na Husa. Mistr Jan Hus podle ní musí zůstat vzorem v odvaze, s jakou stál za svými názory. „T .G. Masaryk se zasloužil o stát, ale Mistr Jan Hus se zasloužil o duši českého národa,“ dodala spisovatelka.

Procházková se obrací na papeže 

S nadějí vzhlíží k papeži Františkovi, který se zmiňuje o reformách. Právě proto je mu adresován otevřený dopis o restitucích. „Pokud je papež František skutečný reformátor, ověří si naše tvrzení a rozhodne, kdo v Čechách vlastně komu dluží,“ poznamenala spisovatelka.

"Papež je nejvyšší správce veškerých majetků. Když řekne, to nebereme, to nechte českému státu, není nikoho, kdo by to zvrátil. Proto mu píšeme," řekla ČTK

Vystoupil také hajný a kritik restitucí Jan Bouček, jehož církev vyhnala ze želivských lesů, ačkoli byl věřící, vyzval kardinála Dominika Duku, aby se vzdal příjmů „ve prospěch svých oveček“.

Foto: Petr Janiš, Právo

Dopis pro papeže Františka

Projevy poslouchalo asi 100 lidí, kteří šli předat církvi dopis pro papeže Františka. Nechyběl ani transparent s nápisem "Kdyby Hus ještě žil, Duka by ho upálil."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám