Hlavní obsah

Na sjezdu ČSSD promluví i bývalý velitel NATO

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O solidaritě zemí NATO při naplňování její afghánské mise o protiraketové obraně a dalších otázkách v sobotu na sjezdu ČSSD promluví exvelitel NATO Wesley Clarke.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Paroubek a bývalý šéf NATO Wesley Clark na sobotním sjezdu.

Článek

Ten jako vrchní velitel NATO řídil v roce 1999 bombardování tehdejší Jugoslávie. Clark patřil k propagátorům pozemní vojenské intervence. Tehdejší akce NATO přitom ČSSD rozdělila.

Mezi nejhlasitější odpůrce bombardování tehdejší Jugoslávie patřil Jaroslavy Foldyna. Clarkovou účastí na sjezdu byl proto překvapen. "Jsem zaskočen. Wesley Clark je pro mě velmi kontroverzní osoba. Určitě se ho zeptám, jak se mu spí," řekl Právu.

"Nepřijíždím se vměšovat do vnitřních věcí jiné země," řekl v pátek v Praze Clark v reakci na připomínku, že většina soc. dem. je proti radaru a afghánské misi. Generál loni v primárkách podporoval Hillary Clintonovou.

ČSSD zruší přímou volbu předsedy

Sociální demokraté v první části sjezdu v pražském Veletržním paláci zahájí kampaň do Evropského parlamentu a čeká se, že zruší přímou volbu předsedy, kterou před dvěma lety prosadil předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Změnu stanov už v prosinci odhlasoval ústřední výkonný výbor a sjezd by ji měl dnes bez problémů potvrdit.

Šéfa strany bude strana volit ve druhé části sjezdu v březnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám