Hlavní obsah

Na silnicích se tvoří sněhové jazyky, jízda je možná s opatrností

Aktualizováno

Naprostá většina silnic v Česku je v neděli sjízdná, silničáři však doporučují zvýšenou opatrnost. Nejhorší je situace na Chomutovsku, kde kvůli sněhu zůstávají uzavřeny dvě cesty. Meteorologové tam navíc očekávají další sněžení. V Moravskoslezském kraji přestala platit smogová situace. České dráhy musely také od pátku uzavřít pět železničních tratí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Ilustrační foto

Článek

V Ústeckém kraji jsou kvůli hlubokým sněhovým závějím neprůjezdné dvě silnice, a to z Měděnce na Chomutovsku ke křižovatce na Petlery a mezi obcemi Kryštofovy Hamry, Výsluní a Rusová na Chomutovsku. Na horách má sněžení místy pokračovat, meteorologové varují před sněhovými jazyky.

Uzavřena je také silnice u Řehlovic na Ústecku, ledovka komplikuje provoz ve Cvikově na Českolipsku. Přes silnici tam přetéká voda z prasklého potrubí a mrzne.

V Liberci se po osmé hodině ráno stala vážná dopravní nehoda na silnici R35 ve směru na Prahu, poblíž sjezdu na Záskalí. Řidič osobního auta je těžce zraněn, jeho auto skončilo na střeše mimo vozovku. Policie příčinu nehody vyšetřuje, auta dopoledne jezdila jen jedním jízdním pruhem.

U Droužkovic na Chomutovsku kvůli sněhu skončilo v příkopě nákladní auto, řidič nedokázal po zasněžené silnici vyjet kopec. Silnice číslo 568 zůstane podle odhadů silničářů uzavřená asi do 13:00, na místě zasahuje velký jeřáb, který se snaží auto vyprostit. Dopoledne se o to pokoušel menší jeřáb, kterému se to nepodařilo.

V Plzeňském kraji mohou ztěžovat dopravu sněhové závěje a jazyky. Dočasně je uzavřena silnice třetí třídy u Smolivce na jižním Plzeňsku. Závěje se mohou rovněž tvořit na severu Plzeňska, Stříbrsku a Tachovsku. Dálnice D5 je mezi 80 až 131 kilometrem pokryta zmrazky a je sjízdná se zvýšenou opatrností, silnice první třídy je mokrá se zbytky sněhu po chemickém ošetření.

Ve Zlínském kraji leží na vozovkách rozbředlý sníh nebo ujetá sněhová vrstva. Někde se vyskytuje i sněžení. Na ujetou sněhovou vrstvu motoristé narazí na vedlejších silnicích na Valašsku. Rozbředlý sníh leží například na regionálních vozovkách na Uherskohradišťsku. Sněžení může komplikovat dopravu na Vsetínsku. Hlavní tahy jsou ve Zlínském kraji většinou holé a mokré.

V Karlovarském kraji během noci klesla teplota místy až k minus 15 stupňům Celsia. Všechny silnice jsou sjízdné, může se však vyskytnout náledí a sněhové jazyky. V celém kraji platí, že jízda je možná se zvýšenou opatrností.

Mezi Novými Hamry a stanicí Nejdek zastávka spadly ve 13.26 hodin pod tíhou sněhu stromy na vlak jedoucí z Potůčků do Karlových Varů. Při nehodě ale nebyl nikdo zraněn. „Nikomu z cestujících a ani osádky vlaku se při nehodě nic nestalo,“ uvedla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. „V současné době se čeká na to, až se hasičům podaří v těžko přístupném terénu stromy z vlaku odstranit,“ pokračovala mluvčí drah, podle které pak bude vlaková souprava odtažena do nejbližší stanice. „Do té zprovoznění tratě bude v úseku mezi Nejdkem a Potůčky jezdit náhradní autobusová doprava,“ dodala.

Většina dálnic a rychlostních silnic ve Středočeském kraji je mokrá, jen na dálnici D8 leží zbytky rozbředlého sněhu. Totéž platí o většině silnic druhých tříd, na Berounsku, Kladensku a v okrese Praha-západ musejí řidiči počítat se souvislou vrstvou ujetého sněhu krytou posypem. Teploty se pohybují v rozmezí od minus 13 do minus 8 stupňů Celsia.

V Olomouckém kraji se mohou místy vyskytnout sněhové jazyky a rozbředlý sníh. V části regionu sněží. Před sněhovými jazyky varují správci silnic ze Šumperska, Přerovska a Prostějovska. V těchto okresech si motoristé také musejí dávat pozor zejména na vedlejších silnicích na rozbředlý sníh. Na Jesenicku je ve vyšších polohách na regionálních vozovkách sníh ujetý.

Teploty se dnes ráno pohybovaly v Olomouckém kraji od minus 12 do pěti stupňů pod nulou.

Sněhové jazyky se tvoří rovněž v Moravskoslezském kraji, kde fouká silný vítr. V kraji navíc sněží. Silnice jsou však s opatrností sjízdné. Podle silničářů se tvoří sněhové jazyky na cestách v Beskydech, na Ostravsku, Bruntálsku a Opavsku. Hrozí i vytvoření náledí. Proto doporučují opatrnou jízdu. Některé zledovatělé silnice nižších tříd jsou kryté posypem. Viditelnost je navíc snížena vlivem sněhových srážek. Dálnice D1 je sjízdná bez problémů.

Meteorologové v Moravskoslezském kraji v neděli odvolali smogovou situaci, hodnoty polétavého prachu v ovzduší tam výrazně klesly pod limit. V neděli po poledni bylo zrušeno také upozornění na možný výskyt smogu.

Sněhové jazyky se tvoří rovněž na východě Čech, a to převážně ve výše položených oblastech. Řidiči by měli být opatrní hlavně v Krkonoších, Orlických a Železných horách. Na zčásti zaváté cesty mohou narazit také například na Hlinecku, Trutnovsku nebo Rychnovsku.

Na hlavních komunikacích leží po solení často rozbředlý sníh. Na hlavních tazích na Vysočině leží po chemickém ošetření rozbředlý sníh, na vedlejších silnicích je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Na Žďársku se tvoří sněhové jazyky. Řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost.

V kraji je zataženo, teploty se pohybují od pěti do 12 stupňů pod nulou. Na území Vysočiny nejsou po ránu hlášeny žádné dopravní nehody. Na vedlejších silnicích na Táborsku se tvoří sněhové jazyky.

Dopravu v Jihočeském kraji v neděli komplikuje také rozbředlý sníh na dálnici D3 a silnicích první třídy. Řidiči musí jízdě věnovat zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři. Na silnicích Jindřichohradecka leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem. Vedlejší silnice na Českokrumlovsku a Písecku jsou holé a vlhké.

Reklama

Výběr článků

Načítám