Hlavní obsah

Na prohlídku transportérů do Pardubic přišlo přes tisíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Vystavenou techniku vojáků z amerického konvoje si v neděli do pardubických kasáren 14. pluku logistické podpory přišly prohlédnout tisíce lidí. Američané veřejnosti ukázali tři obrněná vozidla Stryker a jedno terénní auto Humvee.

V Pardubicích se na prohlídku amerických transportérů sešla tisícovka lidíVideo: Novinky

 
Článek

Lidé se v kasárnách s Američany fotili, děti i dospělí si prohlédli vnitřek obrněnců. Příjezdové silnice do kasáren byly odpoledne ucpané stovkami automobilů. Tisíce lidí konvoj sledovaly i při cestě od hraničního přechodu v Náchodě. „Takový zájem o návštěvu amerických vojáků jsme nečekali," řekla mluvčí 14. pluku logistické podpory Lucie Masaříková.

Američané se po příjezdu ubytovali v kasárnách. „Spát budou na polních lůžkách, stravu mají vlastní. Po skončení ukázky techniky v 19.00 budou mít osobní volno, večerka je ve 22.00," řekla mluvčí.

Před kasárnami stálo několik odpůrců amerického konvoje. Svůj nesouhlas dávali najevo transparenty kritizujícími politiku USA a NATO. Lidé si jich většinou nevšímali. „Rádi jsme se přišli na Američany podívat. Přinesli nám svobodu, zajímá nás i jejich technika," řekl starší muž, který přišel do kasáren se svým vnukem.

Americký konvoj čítající 19 obrněných transportérů Stryker a 25 dalších doprovodných vozidel přijel do Pardubic z Polska přes hraniční přechod v Náchodě rozdělený na tři části. V konvoji bylo 135 vojáků a 25 členů doprovodu. Již před otevřením kasáren pro veřejnost čekaly na konvoj před bránou odpoledne stovky lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám