Hlavní obsah

Na parkování v nových zónách dohlédnou kamery i strážníci

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Praze 5 a 6 začnou za necelých 14 dnů fungovat parkovací zóny. Na ulicích už jsou automaty i značky, byť přeškrtnuté páskou. Rezidenti i podnikatelé by si do té doby měli vyřídit parkovací karty, neboť žádné přechodné období nebude a neoprávněné parkování budou úřady hned postihovat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kde jsou a budou v Praze zóny placeného státní

Článek

Až silničáři pásky zneplatňující značky odstraní, rovnou nastane ostrý režim. „Co vzniká v Praze 5 a 6, není žádné novum. Nepřipravujeme nějakou revoluci, pouze jsme systém udělali modernější a uživatelsky příjemnější,“ řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Městská policie má podle něho konat, a to po 24. srpnu i proti řidičům, kteří se v nových zónách dopustí přestupku.

Pardon nebudou mít ani rezidenti

Podle současných dat to může být i dost rezidentů. V Praze 6 si totiž elektronické parkovací oprávnění ke čtvrtku vyzvedlo necelých 10 tisíc rezidentů, v Praze 5 asi polovina. Praha 6 odhadovala, že obyvatelům a podnikatelům z z dotčených oblastí rozdá asi 30 000 karet, Praha 5 hovořila o 35 000 karet.

„Přišel jsem před třemi týdny, byl jsem tam v půl deváté ráno. Byl jsem sám na osm úředníků, takřka se prali, aby někoho odbavili,“ popsal vyzvedávání karty náměstek.

Strážníky částečně nahradí kamery

Přestupky řidičů nebude kontrolovat strážník, ale auto vybavené kamerami, které budou snímat registrační značky zaparkovaných aut. Snímky se porovnají s údaji zaplacení v databázi, do níž majitelé aut zadávají právě registrační značku. Netýká se to pouze rezidentů (bydlících), abonentů (podnikatelů) a majitelů nemovitostí v místě, ale i návštěvníků. Prostřednictvím registrační značky budou platit v parkomatu či v nové aplikaci virtuální parkovací hodiny s cenou podle dané lokality.

Návštěvníci budou moci odstavit své vozy ve fialových a oranžových zónách. Ty oranžové jsou určené krátkodobému stání. Je možné, že podoba některých zón se podle zkušeností z praxe upraví.

Strážníci mají kontrolovat, zda některá parkovací místa nebrání ve výhledu a auta neblokují chodce. Jen týden po rozšíření zón na Prahu 5 a 6 je na řadě Jarov, část Prahy 3, v níž parkovací systém zatím nebyl zaveden.

Od října začnou nové zóny platit v Karlíně, Libni a Ládví v Praze 8. V roce 2017 se uvažuje o rozšíření na Prahu 4 a 9. Zároveň by měl v říjnu 2017 původní systém v Praze 1 a 2 nahradit ten nový. Prahu 3 a 7 to čeká v březnu 2018. A až pak v širší centrum Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám