Hlavní obsah

Na některé silnice od listopadu jen se zimními pneumatikami

Motoristé budou moci od listopadu do března na některé komunikace vyjet pouze se zimní výbavou. Tato povinnost vyplývá ze stejnojmenné značky, kterou zavedla novela vyhlášky o provozu na pozemních komunikacích. Za zimní výbavu budou dle vyhlášky považovány pouze zimní pneumatiky s dostatečným dezénem nebo sněhové řetězy.

Článek

Značka "zimní výbava" má zamezit vjezdu vozidel, zejména kamiónů na letních pneumatikách, na některé úseky silnic, kde v případě sněhové pokrývky často dochází k blokování dopravy. Zimní výbavou se rozumí řetězy nebo zimní pneumatiky s minimálně čtyřmilimetrovým vzorkem.

Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka řekl, že značky nebudou fixně nainstalovány na žádném úseku nejstarší české dálnice D1, která je častým místem dopravních nehod. Mohly by se zde objevit pouze nárazově, v případě kalamitního stavu. Za úseky silnic 1. třídy zodpovídají kraje a instalace značek je v jejich kompetenci, dodal Hanzelka.

Na Šumavě značky budou, na Liberecku nikoliv

Jihočeský kraj zvažuje umístění značek na Lipensku a Šumavě, a to zejména z toho důvodu, že v těchto oblastech se nesmí při zimní údržbě vozovek používat sůl, tudíž zde dochází ke zvýšení nebezpečnosti provozu na těchto úsecích a zimní výbava je zde zvlášť potřebná, sdělil Novinkám Arnošt Máče z jihočeského krajského úřadu.

O instalaci značek uvažuje i Moravskoslezský kraj. Zde by měly být značky nainstalovány na silnice I/56 a I/35 mezi Ostravicí a Bumbálkou, dále na komunikaci mezi obcemi Krásná a Visalaje, a také na silnici mezi Petrovicemi a Zlatými horami. Novinkám to sdělila Barbara Odstrčilíková, z krajského úřadu.

O využití značek naopak nestojí Liberecký kraj. Podle mluvčího Jiřího Langra nemá kraj informace ani o tom, že by značky měly být nainstalovány na komunikace II. a III. třídy, které spadají do kompetence pověřených obcí.

Za neuposlechnutí značky, bude neukázněným motoristů hrozit pokuta do výše dvou tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám