Hlavní obsah

Na letišti v Praze policie zadržovala 140 Čechů, jejich testy byly údajně neplatné

Aktualizováno

Na letišti Václava Havla v Praze v sobotu policie zastavila 140 českých turistů vracejících se z Tuniska. Jejich testy na covid podle policie nebyly platné.

Foto: Novinky

Turisté na letišti. Ilustrační foto

Článek

„Při kontrole cestujících vzniklo podezření ohledně platnosti výsledku testů,“ uvedla v neděli mluvčí cizinecké policie Renáta Grecmanová. „Týkalo se to 140 lidí, byla to dvě letadla z Tuniska.”

Cestovní kancelář má v Tunisku svého lékaře, který testy provádí. Policie teprve vyšetřuje, jestli lékař vlastnil oprávnění k provádění testů.

Český konzul v Chorvatsku: V praxi tady roušky venku téměř nevidíte

Evropa

V minulosti se podobné případy stávaly jen velmi zřídka. „V této míře se to stalo poprvé, v minulosti bylo podezření u dvou, třech cestujících,“ dodala mluvčí. Turisté si pak museli udělat nové testy na letišti.

Cestovka: Testy jsou v souladu s legislativou 

Testy na covid mohou pro cestování do zahraničí a návrat provádět pouze certifikované laboratoře. Cestovní kancelář Blue Style se omluvila klientům za nepříjemnosti, ale vina je podle ní na straně úřadů.

Azory na cestovatelské mapě zčervenají, návrat bude složitější

Koronavirus

„Naše cestovní kancelář se omlouvá všem klientům cestujícím letem QS2825 z Tuniska, kteří se museli potýkat s naprosto nestandardním přístupem českých celníků. Za zdržení na letišti se velice omlouváme, zároveň vás chceme ujistit, že testy prováděné před odletem do České republiky jsou v naprostém souladu s aktuálně platnou legislativou. Nyní zjišťujeme detaily této, pro nás naprosto nepochopitelné události, ze které se chystáme vyvodit náležité důsledky. Klienti, kterých se toto zdržení týká, budou kontaktováni. Děkujeme za pochopení.”

„Naši klienti mají platné testy i certifikáty vydané akreditovanou laboratoří postupující v souladu s pravidly stanovenými Českou republikou. Testy jsou prováděny certifikovaným personálem a provádění testů splňuje veškeré právní i zdravotní požadavky,” uzavřela mluvčí cestovní kanceláře Ilona Topolová.

„Celní správa ČR neprováděla žádnou kontrolní činnost na letišti v souvislosti s přiletem cestujících z Tuniska,” upřesnila Hana Prudičová z Generálního ředitelství cel.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek ujistil, že případ nechá prověřit. „Pokud někdo pochybil, musí se vyvodit důsledky,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám