Hlavní obsah

Na Karlově mostě povečeřeli lidé u půlkilometrového stolu

– Praha
Novinky, Natálie Lošková

Turistů je zatím v Praze stále pomálu a slavné pražské památky, které jindy překypují cestovateli, jsou dnes Čechům mnohem přístupnější. Situace využil spolek Piána na ulici a přímo na Karlově mostě uspořádal hostinu zhruba pro dva tisíce lidí. U půlkilometrového stolu mohl posedět kdokoliv, kdo ke stolu přinesl něco vlastního k snědku a pití.

Prostřený Karlův mostVideo: Novinky

 
Článek

Půl kilometru dlouhý stůl, bílé ubrusy, vázy s květinami, tisícovka židlí a výhled na Pražský hrad. Tak začala v úterý večer hostina na Karlově mostě, které se mohl zúčastnit kdokoliv z veřejnosti. Jedinou podmínkou bylo, aby každý z hostů něco donesl.

„Někdo třeba napeče bábovku, koláče, nebo třeba husu. Jiný host - a zároveň hostitel - připraví jednohubky.  Někdo přinese růži do vázy. Nebo třeba jen hroznové víno. Anebo vezme kytaru a zazpíváme si,“ přibližuje myšlenku Ondřej Kobza za spolek Piána na ulici.

Podle organizátorů má veřejná hostina symbolizovat rozloučení se s uplynulým nelehkým obdobím koronavirové krize a také přivítáním prázdnin.

Slavnostní hostina byla pro všechny návštěvníky zdarma, kvůli hygienickým a organizačním důvodům ale bylo potřeba se na hostinu registrovat. Na místě potom dostali přihlášení jedinci placku, která symbolizovala pozvánku k posezení u stolu.

Z Karlova mostu sundali sousoší svaté Luitgardy

Domácí

Organizátoři akce chtěli využít mimořádné situace, kdy je nejstarší most v zemi kvůli omezení cestování výrazně prázdnější než v dobách před vypuknutím pandemie.

Most tím láká k procházce nejen obyvatele metropole, ale i výletníky z Čech a Moravy, kteří se předtím přeplněnému centru Prahy vyhýbali. Kromě ojedinělého zážitku večeření přímo na Karlově mostě má podle Kobzy umístění hostiny právě tam i další význam.

„Most je velkým symbolem propojení. Chceme si ověřit, jestli si můžeme navzájem důvěřovat. Jestli můžeme sedět vedle někoho cizího a nabídnout mu třeba česnekovou pomazánku, kterou jsme doma připravili,“ dodává Ondřej Kobza.

Slavnostní hostinu uspořádal spolek Piána na ulici ve spolupráci s městskou částí Prahy 1. „Chceme vyslat signál, že se zde opět žije a těšíme se na všechny slušné návštěvníky Prahy, kteří přijedou za jejími krásami,“ říká o akci starosta Prahy 1 Petr Hejma.

„Tato akce bude pouze jedenkrát, protože ji lze zorganizovat jen díky této naprosto výjimečné situaci, kdy je Karlův most téměř prázdný. Něco podobného možná už nikdy nezažijeme,” dodává Hejma.

Reklama

Výběr článků

Načítám