Hlavní obsah

Na jihu a ve středu Čech hrozí silné bouřky, na severu se rozvodnily potoky

• Aktualizováno

Meteorologové v sobotu varovali před velmi silnými bouřkami, které se proženou Prahou, Jihočeským, Středočeským, Libereckým a Ústeckým krajem. Bouřky může doprovázet přívalový déšť a krupobití. Výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav s tím, že se jedná o extrémní stupeň nebezpečí. Bouřky hned po poledni zasáhly oblast Českolipska a Semilska. V některých místech se rozvodnily místní potoky a říčky, zaplavily zahrady a také sklepy několika domů.

Článek

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo na některých místech Českolipska a Semilska 20 až 40 milimetrů srážek. V některých místech se rozvodnily místní potoky a říčky, zaplavily zahrady a také sklepy několika domů, řekl operační důstojník libereckých hasičů.

Největší problémy jsou podle hasičů na Novoborsku v okolí Kamenického Šenova a Nového Oldřichova. Na některých místech hlásí krupobití, kanalizace nestačí vodu odvádět. Hasiči odčerpávají vodu ze sklepů. V Petrovicích spadl přes silnici strom a hasiči ho museli odstranit. "Vážné škody ale zatím hlášeny nejsou," dodal hasič.

Hasiči mají napilno

Provazy vody, které provázely odpolední bouřku, zaplavily na Děčínsku některé lokality. „Máme hlášeno hodně událostí,“ řekl Právu operační důstojník ústeckých krajských hasičů. Pod vodou jsou podle něj hlavně některé silnice a zahrádky.

Bouřky zasáhly také Mělnicko a Boleslavsko. Podle hasičů déšť zatím nezpůsobil větší škody. "Odpoledne registrujeme zatím jen tři výjezdy kvůli počasí na Mladoboleslavsku, všechny ke spadlým stromům, které nikoho nezranily," řekla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková

Varování meteorologů

Podle meteorologů může v bouřkách spadnout 20 až 50 milimetrů srážek. Ve výjimečných případech mohou být doprovázeny také kroupami.

Intenzivní bouřková činnost bude v nejbližších hodinách postupovat dále k jihovýchodu. Bouřky meteorologové čekají, protože přes Čechy pomalu postupuje k východu okluzní fronta.

Už v pátek meteorologové v poněkolikáté prodloužili platnost výstrah před bouřkami a doprovodnými nebezpečnými jevy. Podle pátečního varování by měly bouřky sužovat Českou republiku minimálně do nedělního večera. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu platila pro všechny kraje.  Současně varovali že přívalové deště při bouřkách mohou krátkodobě vzdout hladinu potoků.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám