Hlavní obsah

Na Floře Olomouc rozkvetla romantická zahrada

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Romantická zahrada je ústředním mottem letního zahradnického veletrhu Flora, který začal ve čtvrtek na stejnojmenném olomouckém výstavišti. Přihlásilo se na něj 93 vystavovatelů a dominují mu hlavně květiny vrcholného léta. Veletrh potrvá do neděle.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Krásu květin mohou nyní obdivovat návštěvníci na olomouckém výstavišti.

Článek

Na úvod veletrhu pokřtil senátor Jan Hálek (ODS) novou odrůdu gladiol Cuba exotika. Rostlina, vysoká 150 centimetrů, má tmavě červené květy s žíhaným okem. Může mít až 25 poupat. Vyšlechtil ji Jiří Václavík z výzkumného ústavu v Průhonicích.

Návštěvníci, kteří na veletrh zavítají, se mohou těšit i na novinky ve výstavním programu této tradiční akce. Po dvou letech je součástí veletrhu i expozice léčivých, aromatických a kořenových rostlin, kterou připravilo sdružení Pelero.cz.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Po dvou letech je součástí letního veletrhu Flora i expozice léčivých, aromatických a kořenových rostlin.

„Zatímco v tuzemsku přibývá zpracovatelů těchto speciálních plodin, jejich pěstitelů je nedostatek. Většina u nás zpracovávané produkce je ze zahraničí. Naši účast na veletrhu v Olomouci proto zaměřujeme na podporu pěstování těchto plodin v Česku,“ uvedla mluvčí sdružení Gabriela Růžičková.

Genová banka z Olomouce na výstavišti představuje zhruba třicet druhů tradičních barvířských rostlin. Ty měly nezastupitelný význam v minulosti, v současné době se běžně používají v zemích jako Indie nebo Maroko, u nás například pro barvení ovčí vlny nebo je s oblibou užívají textilní výtvarníci. Zajímavá je rovněž přehlídka technických plodin, olejného lnu a konopí setého.

Romantickou zahradu nejvíce připomíná nejvíce výzdoba centrálního pavilónu A, kterou navrhl Karel Robenek. Jeho přízemí dominuje expozice Českého zahrádkářského svazu. „Ten představuje působivou zahradu s kouzelnými zákoutími plnými růží, jiřinek, gladiol, lilií, balkónovek i vodních rostlin,“ řekl Právu garant veletrhu Ivo Krejzlík.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Krásu květin mohou nyní obdivovat návštěvníci na olomouckém výstavišti.

V pavilónu A mohou návštěvníci obdivovat mj. i květinové výtvory nejlepších českých floristů, kteří prezentují své soutěžní květinové dekorace bylinkových košů a historických váz, převážně z 19. století. Zde i na dalších místech výstaviště funguje poradenská služba, kde mohou zájemci získat například informace o pěstebních postupech či o možnostech léčení chorob květin.

Ve výstavním pavilónu E se představují se svými výpěstky školkaři, v pavilónu G je možno spatřit jako novinku letní Flory expozici letního ovoce a zeleniny a expozici vřesů a trav ve spojení s dřevěnými plastikami olomouckého výtvarníka Jana Naše.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Od čtvrtka probíhají na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy.

Souběžně s veletrhem Flora probíhají na olomouckém výstavišti i letní zahradnické trhy, na které se přihlásilo 217 prodejců. V jejich nabídce jsou mj. okrasné dřeviny, trvalky, kaktusy, palmy, sukulenty, orchideje, cibuloviny, semena, zahradní nábytek, grily, pergoly či bazény.

Během obou akcí je výstavní areál Smetanových sadů vždy d 8. do 18. hodin z technických důvodů uzavřen. Vstup do něj je možný jen s platnou vstupenkou. Za tu dospělí zaplatí 100 korun, důchodci a studenti 80 korun a děti od šesti do patnácti let 40 korun. Zdarma mají do areálu výstaviště vstup děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP – P. Loni letní Floru navštívilo bezmála čtyřicet tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám