Hlavní obsah

Na 86letou seniorku se sesypalo policejní komando, užívala konopí

Právo, Oldřich Danda

Ačkoli již rok platí zákon umožňující léčit se konopím, nelze jej stále legálně získat v lékárnách. Čeští pacienti mají buď smůlu, anebo „musí“ porušovat zákon. Ten, kdo zjistil, že mu sušená bylina pomáhá od bolesti či nesnesitelných křečí, přestane řešit, zda mu hrozí postih.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Smutný příběh zažila před nedávnem 86letá bývalá ředitelka mateřské školky v jednom větším středočeském městě. Zničehonic ji začal trápit třes a nezastavitelné drkotání zubů. Lékaři jí diagnostikovali Parkinsonovu chorobu, kterou lze jen těžko léčit. Její vnučka Hana Madrazsová si ale vzpomněla, že slyšela o léčbě konopím. To babičce opatřila, aby před spaním užívala lžičku drcené sušené drogy.

„Nevěřím žádnému šarlatánství, ale jsem očitý svědek toho, že po čtrnácti dnech užívání se babička přestala třást a byla ráda,“ řekla Právu Madrazsová.

Problém ale nastal, když musela její babička do nemocnice. Tam se svěřila ošetřující lékařce, že konopí užívá a že ho má i s sebou. „Místo aby jí řekla, že to v nemocnici užívat nemůže, tak na ni zavolala policii,“ svěřila se.

Do nemocnice podle ní přijelo protidrogové komando v kuklách, načež se babička zhroutila a má dodnes těžké stavy z infarktového zážitku. Naštěstí policisté ihned pochopili, oč jde, a vyšetřování se nekonalo.

Podle Madrazsové se ředitel nemocnice sice omluvil, ale přesto se personál choval nadále k babičce nepříjemně, a proto ji raději na revers vzali domů.

Nejsme zhulenci

Konopí pomáhá i při roztroušené skleróze nebo při chronických bolestech či nechutenství. Ministerstvu zdravotnictví se ale stále nedaří zprovoznit elektronický registr receptů, který budou muset lékaři pro předepisování konopí používat.

Pacienti se proto sdružili do spolku KOPAC (konopí pacientům), který má za úkol konečně prosadit, aby se sušená droga dostala do lékáren a pacienti by si ji mohli beze strachu pořídit.

Šéfka spolku Hana Vágnerová uvedla: „Léčba je sice legální, ale léčebné konopí není stále dostupné, a proto vznikl tento spolek.“

Sama má roztroušenou sklerózu. „Nejsme spolek zhulenců, kteří si chtějí užívat, ale seriózní spolek pacientů, kteří mají na léčivo právo, ale stát nám jeho užívání zatím neumožňuje,“ dodala.

Lékař a epidemiolog Tomáš Zábranský, který stál u zrodu zákona, navíc upozornil, že ministerstvo vydalo vyhlášku, která nevnímá skutečné potřeby pacientů. Nastavuje měsíční limit 30 gramů konopí, což je pro řadu diagnóz málo. „Je to stejné, jako by lékaři mohli předepisovat pouze osminku acylpyrinu na horečku,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám