Hlavní obsah

Mynář: Výhružný dopis pro Kuberu jsem si neobjednal. A žádný neexistuje

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ber

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář popírá, že by si byl objednal u čínské ambasády výhružný dopis pro zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS). Podle něj měl naopak s Kuberou nadstandardní vztahy. S informací o údajné objednávce dokumentu přišel v pondělí Deník N.

Foto: Petr Horník, Právo

Vratislav Mynář

Článek

„Odmítám, že si Kancelář prezidenta republiky měla mým prostřednictvím objednat tzv. výhrůžný dopis čínské ambasády bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi. Je to naprostá lež,“ tvrdí Mynář.

Podle něho navíc žádný výhružný dopis neexistuje. „Dokument, který média takto prezentují, není ani oficiálním dopisem, není podepsán a rozhodně není adresován panu Jaroslavu Kuberovi,” tvrdí o materiálu, který je na hlavičkovém papíře čínské ambasády, má razítko podatelny Pražského hradu a obsahuje jasně formulované hrozby česko-čínským obchodním vztahům, které by se vyplnily, pokud by Kubera uskutečnil svou zamýšlenou cestu na Tchaj-wan.

Mynář záležitost kolem dokumentu označil za pečlivě připravenou dezinformační kampaň. Že by se ale jednalo o podvrh, který ambasáda nevypracovala, výslovně neřekl.

Potrestáme vás i české firmy. Čína prostřednictvím Hradu nepokrytě vyhrožovala Kuberovi

Domácí

„S Jaroslavem Kuberou jsme měli nadstandardní, nebojím se říci přátelské vztahy. Mohl jsem mu říkat věci otevřeně a nepotřeboval jsem objednávat výhružné dopisy,“ pokračuje Mynář.

Zeman: Jestli pojede Kubera na Tchaj-wan, už není můj přítel

Domácí

Prezident Miloš Zeman přitom Kuberův záměr jet na Tchaj-wan, který Čína považuje za své nedílné území, několikrát zkritizoval.

Výhružný dopis pro Kuberu si měl u čínské ambasády objednat Zemanův kancléř Mynář

Domácí

Dokument v lednu předala čínská ambasáda Hradu, ten ho poté předal Kuberovi. Pisatel v něm hrozí, že případná Kuberova na Tchaj-wan zhorší vzájemné česko-čínské vztahy a poškodí významné tuzemské exportéry.

Dopis přitom postrádá standardní náležitosti jako pozdrav a podpis. Po Kuberově smrti ho zveřejnil jako první deník Aktuálně.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám