Hlavní obsah

Mynář: Nikdo mě nemůže odvolat, jen Zeman

Vedoucí kanceláře prezidenta Vratislav Mynář v úterý uvedl, že jediným, kdo ho může odvolat, je prezident Miloš Zeman. Dal tak najevo, že nehodlá odstoupit. O Mynářově rezignaci či odvolání v souvislosti s jeho postupem během Zemanovy hospitalizace mluvili jak stávající premiér Andrej Babiš (ANO), tak pravděpodobný šéf budoucí vlády Petr Fiala (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Článek

„Prezidentem republiky je Miloš Zeman, který mě do funkce jmenoval a jako jediný má právo mě odvolat,” uvedl Mynář na webu Hradu.

„K výrokům jakýchkoliv politiků se nebudu vyjadřovat,” doplnil stručné prohlášení.

Babiš v úterý označil jednání kancléře Vratislava Mynáře, který neinformoval o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana, za nepřijatelné. Mynář by měl podle něj rezignovat.

K odchodu z funkce vyzval Mynáře i šéf ODS a lídr koalice Spolu Fiala. „Pokud tak neučiní a vstoupí v platnost článek 66 Ústavy, měl by premiér – ať už současný, nebo budoucí – kancléře odvolat,” uvedl.

Ústavní právník Jan Wintr v rozhovoru pro úterní Právo řekl, že pokud by parlament aktivoval ústavní článek 66, nový předseda vlády může dělat změny i v prezidentské kanceláři, tedy například odvolat jejího vedoucího. „Pravomoc rozhodovat o prezidentské kanceláři vyplývá ze zákona a ta přechází na předsedu vlády,” uvedl Wintr.

Hradního kancléře může premiér odvolat, říká ústavní právník Wintr

Domácí

Policie řeší, zda došlo k trestnému činu

Předseda Senátu Miloš Vystrčil v pondělí konstatoval, že kancléř Mynář měl už od minulé středy zprávu lékařů o prezidentově stavu, v níž se konstatovalo, že není schopen výkonu pracovních povinností.

Prezidentská kancelář ale o zdraví hlavy státu neinformovala. Navíc navzdory prezidentovu stavu umožnila, aby jej o den později navštívil předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO), který následně oznámil, že Zeman podepsal svolání Sněmovny na 8. listopadu.

Zločin proti republice? Policie zahájila vyšetřování Zemanova okolí

Domácí

Policie začne s ohledem na informace, které zazněly na Vystrčilově pondělní tiskové konferenci, prošetřovat možné protiprávní jednání, ve kterém lze spatřovat znaky trestných činů proti republice. Mezi trestné činy proti republice patří například sabotáž, rozvracení republiky či vlastizrada.

Anketa

Měl by podle vás hradní kancléř Vratislav Mynář odstoupit nebo být odvolán z funkce?
Ano
92 %
Ne
5,7 %
Nemám jasný názor
2,3 %
Celkem hlasovalo 23312 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám