Hlavní obsah

Mršiny se odklidí, vodu neohrozily, tvrdí starostka

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromadu mršin, která byla nalezena při hledání ztracené feny na okraji ve středočeské obce Holubice v části Kozinec, odklidí obec a zčásti na své náklady místní zemědělec. Právo o tom v pondělí informovala starostka obce Eva Ježková.

Kosti a mršiny poblíž zdroje pitné vody.

Článek

Reagovala tak dodatečně na páteční informace Novinek a sobotního Práva. Podle jejího tvrzení pitná voda nebyla ohrožena. Potvrdit to má šetření veterinární správy a vodohospodářského úřadu.

„Kosti budou zlikvidovány firmou Asavet, která je pravděpodobně v pondělí odveze na obecní náklady do své provozovny k následnému kafilernímu zpracování. Ostatní nalezené uhynulé živočišné zbytky z kompostované chlévské mrvy, které byly objeveny na sousedním pozemku, odstraní na své náklady soukromý zemědělec,“ sdělila Právu Ježková.

V obci za Prahou hledali fenu a našli pohřebiště mršin u pitné vody

Krimi

„Chci ubezpečit, že se v žádném případě, dokonce ani v náznaku, nejedná o sebemenší možnost kontaminace pitné vody, jejíž přečerpávací stanice je vybudována v sousedství tohoto nálezu,“ uvedla Ježková.

Místo, kde v hnoji byly zavezeny mršiny hospodářských zvířat, dokumentovala policie dvakrát. Po prvním oznámení před několika dny totiž lidé hledající ztracenou fenu zjistili, že mršin přibylo. Poté co o věci informoval server Novinky a deník Právo, někdo hromadu s mršinami přesunul a snažil se ji zahrnout hnojem.

„O nálezu víme, jsme v kontaktu s policií. Náš inspektor již na místě byl, šetření dále pokračuje,“ sdělil Právu Petr Majer z oddělení vnější komunikace Státní veterinární správy.

Foto: pro Právo Dagmar Zabloudilová

Zbytky mršin nalezené na okraji obce.

To, zda nebyl či není ohrožen zdroj pitné vody pro obec, bude ještě na základě podnětu postoupeného Českou inspekcí životního prostředí prověřovat oddělení vodního hospodářství Městského úřadu Černošice, pod něhož Holubice coby pod obecní úřad s rozšířenou působností spadají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám