Hlavní obsah

Moderátor a starosta Říčan Kořen rezignuje kvůli sporu o převod bytů

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za rezignací dlouholetého starosty Říčan Vladimíra Kořena (Klidné město) na funkci stojí především spor o převod říčanských bytů za stokorunu, proti kterému se Kořen postavil. Svoji roli podle něj ale hraje i únava z koloběhu ve vedení města, v jehož čele strávil deset let. Ve hře je prý i návrat do zpravodajství České televize, v níž se nyní podílí na moderování pořadu Zázraky přírody.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vladimír Kořen

Článek

„V nejlepším je třeba skončit, a hlavně se ctí,“ řekl Právu starosta Kořen, který rezignaci ještě oznámí zastupitelům ve středu vpodvečer. O svém odstoupení uvažuje už delší dobu, více než rok. Termíny se ale stále posunovaly. Vliv měla například i pandemie.

„Odstupovat na vrcholu epidemie a nouzového stavu by nebylo odpovědné,“ uvedl pro Právo Kořen.

Moderátor Kořen odejde z funkce starosty Říčan

Domácí

Spor o byty

Hlavním důvodem pro jeho rozhodnutí byl spor o byty v Říčanech. Kvůli němu se dostal i do konfliktu s některými členy vlastního hnutí. Jde o převod třiceti bytů za stokorunu do vlastnictví jeho dosavadních nájemníků.

Starosta Kořen se postavil proti tomuto převodu, ačkoli soud nařídil v prvoinstančním rozhodnutí byty převádět a většina zastupitelů rozhodla, aby se město neodvolávalo. Kořen byl proti tomuto rozhodnutí. Jedná se o byty na Komenského náměstí.

Zhruba před dvaceti lety, kdy se začalo s jejich výstavbou, byla podepsána smlouva, na jejímž základě dalo část peněz a pozemky město, část peněz v řádech statisíců dali nájemníci a část pokryla státní dotace. Dvacet let musely byty zůstat nájemní. Teď je lidé chtějí za stokorunu.

„Oni ale dostali své vložené peníze zpátky formou slevy na nájmu, který platili výrazně nižší, a svůj vklad si odbydleli,“ zastává názor odcházející starosta Kořen.

Nechce se prý dočkat toho, že jako starosta bude čelit žalobám za nesprávné hospodaření s majetkem města. Za stokorunu totiž nyní lidé získají majetek v celkové hodnotě 84 milionů korun.

„Rozhodnutí zastupitelů respektuji, neberu to jako zradu, ale jako demokracii. Zároveň musím přijmout politickou odpovědnost a také reagovat na změnu politických sil v klíčové otázce,“ dodával Kořen, podle něhož panuje v tomto případě velká právní nejistota.

Říčany jsou nejlepší místo pro život. Na své si ale přijdou i turisté

Tipy na výlety

Návrat do zpravodajství ČT?

Dalším důvodem pro odchod je podle něj také únava z koloběhu ve vedení města. „Deset let plného výkonu sebere velkou část životní energie,“ přiznával Kořen. Zatím neví, jak se bude dál vyvíjet jeho budoucnost.

Spolu s Marošem Kramárem moderuje v České televizi pořad Zázraky přírody. Ve hře je podle něj nyní návrat do redakce zpravodajství ČT.

Kořen už nechce být v radě Říčan, ale rád by zůstal například řadovým zastupitelem. Jeho nástupce budou zastupitelé města volit v polovině prosince. Stát by se jím mohl dosavadní místostarosta David Michalička (Klidné město).

Kořen rezignoval v polovině volebního období, do něhož byl zvolen výraznou většinou voličů. Před dvěma lety totiž hnutí pod jeho vedením vyhrálo volby s více než 52 procenty hlasů.

Rozložení sil na radnici je celkem jednoznačné. Zastupitelů je 21, z toho má 12 klidné město, které přizvalo do rady 1 zastupitele Unie pro sport. V opozici je ODS se 3 mandáty a STAN s 5 zastupiteli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám